Connect with us

Politika

HLADNI RUSKI ZAGRLJAJ: ’’Litije za litijum’’ najava kraja srpskog autokrate

Published

on

Piše: Balša Knežević

Stabilokratija koju Zapad u regionu podržava već više od deceniju, povlađujući Srbiji i ispunjavajući gotovo svaki politički kapric njenog autokratsko-kriminalnog režima zarad sitnih geopolitičkih i ekonomskih ustupaka, posljednjih godina postala je ozbiljna prijetnja po stabilnost zapadnog Balkana.

Upravo povlađivanje Zapada beogradskoj hegemoniji čija je personifikacija psihotični srpski autokrata Aleksandar Vučić, ostavila je čitav region otvoren za maligne kremaljske uticaje. To je doprinijelo da priče o ponavljanju devedesetih i novim ratnim sukobima postanu svakodnevnica na regionalnoj javnoj sceni.

Iako gotovo kompletna zapadna stručna javnosti ima nepodijeljen stav da je glavni destabilizator regiona autokratsko-kriminalni režim Aleksandra Vučića, svjedoci smo da su i pored toga njegovi hegemonistički napori dobijali punu podršku zapadne diplomatije, posebno američke.

Aleksandar Vučić i Saša Kasanof: Majdan se ponavlja u Srbiji

Međutim, kako smo pisali, imenovanje Aleksandra Kasanofa za zamjenika pomoćnika sekretara SAD za Zapadni Balkan umjesto kompromitovanog Gabrijela Eskobara, Vučićevog vatrenog podržavaoca, jasan je signal da Amerikanci nijesi zadovoljni politikom srpskog autokrate i da su već krenuli u kampanju njegovog  konačnog uklanjanja sa vlasti.

Hladni ruski zagrljaj

Kasanof je bio politički savjetnik i jedan od ključnih ljudi američke ambasade u Ukrajini kad je 2014. godine svrgnut Viktor Janukovič, ruski čovjek, u političkoj pobuni poznatoj kao Euromajdan. Imajući u vidu biografiju novog izaslanika SAD za region, sve su prilike da njega šalju na Zapadni Balkan da pokuša da ponovi ono što je uradio u Ukrajini prije deset godina. Amerikanci imaju mnogo razloga za ovakav potez, prije svega vezanih za Vučićevo odbijanje zvanične normalizacije odnosa sa Kosovom. Uz to, kada se pogleda novi sastav vlade u kojoj su potpredsjednik i jedan ministar na crnoj listi SAD, postaje jasno da Vučić, diplomatski rečeno, nije više pouzdan partner Vašingtona.

S obzirom da se nazire da su Zapad i prije svega Vašington, odlučili da ruše Vučića, jedini spas za srpskog autokratu je da ode u zagrljaj Rusima. Međutim, kako su kazali naši diplomatski izvori, Moskva odavno ne vjeruje Vučiću koji ih je razočarao više puta svojom prevrtljivom igrom sjedjenja na više stolica kada su u pitanju spoljnopolitička partnerstva. Kap koja je za Kremlj prelila čašu je nedavno objelodanjena informacija da je iz Srbije od početka ruske invazije na Ukrajinu toj zemlji preko trećih zemalja izvezeno municije u vrijednosti od 800 miliona eura!

Moskvi ne bi smetalo da Vučića sklone američkim rukama, odnosno da potpomognu ili u najboljem slučaju da budu neutralni kada Amerikanci krenu u obračun sa njim, slično kao što su to radili u Crnoj Gori, kada su putem litija doveli ‘oslobodioce’ na vlast.

”E ovo vam je veliki lažov i gnjida”

Ne žele zapadnog čovjeka na čelu Srbije

Iako je Moskva otpisala srpskog autokratu, Kremlj definitivno ne bi bio zadovoljan kada bi na njegovo mjesto došao prozapadni političar. Stoga je bilo sasvim očekivano što je Vučić od ruskih službi dobio informaciju o spremanju navodnog prevrata.

”Kad su krenuli protesti oko litijuma Vučić je izašao u javnost i kazao da je dobio od ruskih službi informaciju da zapad sprema prevrat i da na njegovo mjesto želi da stavi nekog prozapadnog lidera. Da li se spremao prevrat ostaje samo na nivou spekulacija, ali je sigurno tačno da je Vučić dobio ovakvu informaciju iz Moskve, jer Rusija ne bi voljela da na njegovo mjesto dođe prozapadni političar nakon prevrata režiranog od zapadnih službi”, rekli su naši diplomatski izvori.

Naši izvori navode da je veoma važno obratiti pažnju na jednu indikativnu okolnost.

”Interesantno je da su određeni BIA mediji, odnosno Večernje Novosti, koje važe  za Vučićev bilten veoma blizak Moskvi, objavile da se sprema akcija rušenja Vučića i da je u tu akciju umiješana SPS Ivice Dačića koji je jedan od ključnih partnera Rusije na Balkanu. Taj medij je objavio da je jedan od bliskih saradnika Dačića – Igor Braunović u svom okruženju pričao da je bio protiv kopanja litijuma, ističući da je to apsolutno ruski stav, jer Moskva nije za to da litijum ide za Njemačku”, rekli su naši izvori.

Inače, Braunović je poznat kao okoreli putinofil, koji nosi jaknu sa ruskom zastavom i slovom „Z“.

Crnogorski scenario – litije protiv litijuma

Braunović je imao stav da kopanje litijuma može da se spriječi preko litija koje bi organizovala takozvana Srpska pravoslavna crkva (SPC) kao sto je to bio slučaj u Crnoj Gori sa takozvanom ”odbranom svetinja”, što je bilo kodno ime za smjenu vlasti preko ulice.

Litije se vraćaju kući

Faktički, Brauanović je iznio plan da Vučica ne treba da svrgne prozapadna struja već, da to treba da bude urađeno preko litija koje bi organizovala SPC, za koju je odavno poznato da je filijala Ruske pravoslavne crkve (RPC) i Kirila Gunđajeva, Putinovog bliskog saradnika i kolege iz KGB-a. Tada bi nakon što bi uklonili Vučića litijama, postavili proruskog političara na njegovo mjesto.

Priča o ”litijama protiv litijuma” definitivno nije samo politička fantazija. U prilog tome govori i okolnost da je prva ”litija za spas Srbije”, odnosno ”litija protiv litijuma” u organizaciji pojedinih svetosavskih udruženja bliskih Moskvi, već zakazana za 1. septembar.

A da Braunovićev ”ispad” nije tek kapric i ”soliranje” usamljenog funkcionera SPS-a, govori i to sto ga je srpska vlada,  odnosno Vučićev SNS, smijenila sa mjesta direktora preduzeća ”Srbijašume” i na njegovo mjesto postavila Krsta Janjuševića iz SNS-a.

”Jasno je da je Vučić veoma ozbiljno shvatio opasnost da bude smijenjen putem litija, koje bi po signalu iz Moskve i RPC bile organizovane od crkve Srbije i ruske struje”, rekli su naši izvori.

Prije nekoliko dana je u posjeti Moskvi bio ruski čovjek sa crne liste SAD Aleksandar Vulin po drugi put od  kad je postao potpredsjednik vlade i sastao se sa istim sagovornicima u MIP-u i Ministarstvu odbrane među kojima su Sergej Lavrov i Sergej Šojgu. S obzirom na to kako su u Beogradu reagovali na Braunovićeve insinuacije o smjeni Vučića putem litija, Vulinova posjeta može da se shvati kao da je došao u Moskvu po uputstva za realizaciju već pripremljenih planova za radikalne političke promjene u Beogradu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije