Connect with us

Politika

IZMJENE ZAKONA SPREMNE, POSTUPAK HITAN: Kako to “lepo” radi Leposavić

Published

on

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić objasnio je da je tekst predloženih izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti spreman, da će se sve obaviti u hitnom je postupku, pa to, veli, ne obavezuje da se održi javna rasprava.

Izbrisani su i izmijenjeni sporni članovi Zakona koji se odnose na imovinu.

“Dva goruća pitanja tog Zakona jesu članovi 62, 63, i 64 u kojim je pokušano da se pitanje imovinskog spora rješava samo za jednog pravnog subjekta pred izvršnim organom, organom Vlade, a ne pred sudom. U posljednjem izvještaju PS SE je rečeno da te odredbe nijesu ni trebale da se tu nađu i mi smo to brisali”, naveo je Leposavić.

Precizirani su uslovi registracije i evidencije kako bi se izbjegla konfuzija i manipulacije, rekao je Leposavić. Cilj izmjena je da sva prava i obaveze pripadaju jednako svim vjerskim zajednicama.

“U tom simislu u Zakonu nema diskriminacije između postojećih vjerskih zajednica i onih koje će biti u budućnosti”, kazao je Leposavić.

Tekst sa izmjenama i dopunama Zakona, poslat je vjerskim zajednicama.

Ministar je već razgovarao sa predsatvnicima nekih vjerskih zajednica i očekuje formiranje radne grupe koja će raditi na novom zakonu.

“Naše opredjeljene je da kada se usvoje ove izmjene da se odmah organizuju, ako to žele vjerske zajednice, a ne političari, da se organizuje javna rasprava i da se pokrene donošenje novog zakona, ako to vjerske zajednice žele, uz tehničku medijaciju državnog organa”, naveo je Leposavić.

Sastanci sa predstavnicima vjerskih zajednica biće nastavljeni naredne sedmice.

Crnogorska pravoslavna crkva, podsjetimo, niti je konsultovana, niti pozvana na razgovor, što dovoljno govori o demokratskom kapacitetu Leposavića i njegovog Ministarstva.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije