Povežite se sa nama

Politika

Joković: Inicijativa opravdana, Vuksanović Stanković: Ustav su prekršili Krivokapić i Injac

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U Skupštini Crne Gore u toku je rasprava o prijedlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav Crne Gore, inicijativa Socijalističke narodne partije podnešena nakon dešavanja na Cetinju 5. septembra uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović smatra da je dokumentom targetirana pogrešna osoba.

– Jedini čovjek koji je tokom događaja na Cetinju 4. i 5. septembra izvjesno izašao iz granica svoje nadležnosti je premijer Zdravko Krivokapić. On je, po sopstvenom priznanju, tih dana komandovao policijom iako za to nema zakonskih i ustavnih nadležnosti. On je ugostio neke osobe u svom kabinetu koje na tom mjestu nisu smjele da budu, među kojima i neki poslanici. Čak mu je i to bilo malo, nego je posegnuo za nečim što ne bi trebalo da mu služi na čast – posegnuo je za golom neistinom da je na policiju bačen molotovljev koktel, što je poslužilo za granatiranje građana Cetinja i bacanje dimnih bombi. Ni tu se Krivokapić nije zadržao, nego je došao u situaciju da predloži razrješenje ministar unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i to ne zato što je pretjerao sa upotrebom hemijskih sredstava, nego zato što to nije uradio još brutalnije – istakao je Šehović.

Pozvao je kolege da povuku inicijativu, a proevropske snage da se dogovore o novom konceptu vlade.

– Ova vlast je dovoljno štete napravila da je svaki dan opstanka predug za naše građane – rekao je Šehović.

Poslanik Nove srpske demokratije Dragan Bojović ocijenio je da bivši režim želi da se oslobodi od religije.

– Averzija prema religiji ugrađena je i u vašu pogrešnu koncepciju građanskog društva – istakao je on.

Negiranje vjerskih sloboda, prema njegovim riječima, potire samu srž istinskog građanskog društva.

– Jasno je da je Milo Đukanović prekršio Ustav i ne treba samo da bude razriješen, nego i da odgovara za svoja djela – rekao je Bojović.

Bojović i Eraković (Skupština Crne Gore/Youtube)

Poslanik Demokratske partije socijalistaJevto Erakovićocijenio je da je inicijativa politikantski pamflet tendenciozno zasnovan na djelovima izjave predsjednika Crne Gore.

– Predsjednik prema Ustavu ima jednako pravo izjašnjavanje kao svaki građanin. Niko ne može biti pozvan da odgovara za javno iznešene stavove, osim ako je prekršio zakon. Ako je izjavama pozivao na otpor, zašto nije podnešena nijedna krivična prijava. Jasno je zbog čega. Zato su predlagači podnijeli inicijativu, svjesno i tendenciozno vode tobožnju brigu za prava jedne vjerske zajednice, a ignorišu ljudsko pravo na okupljanje – istakao je Eraković.

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović saglasan je da je jasno da je Đukanović prekršio više članova Ustava.

Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović ocijenio je da je zbog nejake vlade i nekonsolidacije Đukanović jači nego prije godinu.

– Zbog nas se Đukanović ovako ponaša. Zbog nas i dalje kriminalci dalje upravljaju mnogim resursima. Još nismo nalogodavca za ubistvo Duška Jovanovića otkrili. Zato nas 41 treba da se objedinimo oko evropske platforme i jasno pozovemo i petinu poslanika da branimo Crnu Goru, i sa SDP-om i SD-om ako nemaju saučesništva sa DPS-om, a vi gospodo morate od Đukanovića i DPS-a da pređete u pročišćenu partiju koja će imati toliko jak koalicioni kapacitet – naveo je Radulović.

Kazao je da “nema više nikakvog osjećaja za Đukanovića”.

– Nije više britva kao što je nekad bio – ocijenio je, pored ostalog, Radulović.

Radulović (Skupština Crne Gore/Youtube)

Poslanik SNP-a Vladimir Joković smatra da je inicijativa potpuno opravdana.

– Ne mogu da vladaju Crnom Gorom oni koji su gušili razvoj demokratskog društva, do savrštenstva doveli sve izborne manipulacije.. To je vlast koja je progonila sve u Crnoj Gori – naveo je, pored ostalog, Joković.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković precizirala je da odluku o tome da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav donosi Ustavni sud.

– Ukoliko Ustavni sud procijeni da je povrijedio Ustav Skupština ima pravo da ga razriješi. Ukoliko Ustavni sud ne utvrdi da je povrijedio Ustav, Skupština nema pravo da ga razriješi – pojasnila je ona.

Rekla je da je bila na pola metra od policije kada je “pukao” prvi suzavac, ali nije znala da je pučista i kriminalac.

– Onog dana na Cetinju Ustav su prekršili premijer i ministarka odbrane Olivera Injac. Odgovaraće kad im se skine imunitet. Onog dana je Krivokapić bio u zvaničnoj službi države Srbije. To je izdaja – naglasila je Vuksanović Stanković.

Pitala je kako onim činom ustoličenja, uz pomoć NATO helikoptera i zaštitnih ćebadi, neko može da se ponosi.

– Kao pravoslavna Crnogorka želim da vam kažem da je Crnogorska pravoslavna crkva bila autokefalna i o tome svjedoči Ustav Crne Gore iz 1905. Dekretom Aleksandra Đorđevića ukinuta je CPC. Kako može da se ukine nešto čega nema? Od tada postane okupacija Crne Gore, detronizacija dinastije Petrović – navela je Vuksanović Stanković.

Krivokapić i Injac su, prema njenim riječima, izdajnici Crne Gore.

– Odgovaraće za veleizdaju svoje države – navela je Vuksanović Stanković.

Vuksanović Stanković (Skupština Crne Gore/Youtube)

Na njeno izlaganje reagovao je poslanik Radničke partije Maksim Vučinić.

On je rekao da ne postoje dvije verzije istorije, vezane za postojanje CPC, nego je “jedno istorija, a jedno falsifikat”.

Reagovao je i poslanik Pokreta za promjene promjene Nikola Bajčetić koji je rekao da Joanikije nije “dostavljen i dopremljen”, kako je ona rekla,, te da Vuksanović Stanković mora da poštuje one koji se izjašnjavaju kao Srbi.

– Nije lijepo govoriti na takav način o jednom vjerskom velikodostojniku – ocijenio je on.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak pozvala je na smirivanje tenzija u Skupštini.

Vuksanović Stanković je odgovorila Vučiniću da nije iznosila falsifikate, nego istorijske činjenice.

– To što Vama ne odgovara je Vaš problem, ali ovo što sam ja rekla je tačno – istakla je ona.

Odgovarajući Bajčetiću kazala je ako mu je termin “dopremljen” uvredljiv da će se izviniti, te dodala: “Način na koji je dopremljen stvarno potvrđuje da su Srbi nebeski narod”.

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar kazao je da će ta partija podržati inicijativu utvrđivanja da li je Đukanović povrijedio Ustav.

– Crnoj Gori je potrebno da ostavi prošlost za sobom. Nas u bolju budućnost ne mogu povesti ljudi koji dijele Crnu Goru, koji nam ne daju da nađemo ono što ja zajedničko i krenemo naprijed. Đukanović sa svoje pozicije ne doprinosi pomirenju, nego produbljuje promjene i ne dozvoljava da se društvo okrene ka Evropskoj uniji – ocijenio je Konatar.

U ovom trenutku, dodaje, imamo predsjednika predstavlja teret zemlji.

– Mislim da gospodin Đukanović predstavlja teret i za samu Demokratsku partiju socijalista – rekao je Konatar.

Malo drugačiji stav imala je njegova koleginica Božena Jelušić koja je kazala da će podržati inicijativu ali dodala da bi bila prava mjera da se raspravlja da li i prilikom dešavanja na Cetinju Ustav povrijedio i premijer Zdravko Krivokapić.

Konatar (Skupština Crne Gore/Youtube)

Poslanik Nove srpske demokratije Jovan Vučurović rekao je da je inicijativa opravdana i možda se ovim putem kreće u rješavanju nekih stvari u Crnoj Gori.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić smatra da nije pravo pitanje da li je Đukanović prekršio Ustav, nego ko je i zašto htio krvoproliće na Cetinju 5. septembra.

Poslanik Demosa Miodrag Lekić ocijenio je, pored ostalog, da je Đukanović simbol podjela u Crnoj Gori.

Vučinić je ocijenio da je “Đukanović politička olupina”, na šta je reagovala Bošnjak. On je nastavio:

– Đukanović je politička olupina koja ne preza da sijući mržnju i razdor, pa po cijenu da se prolije bratska krv, dođe do vlasti i to je pokazao 5. septembra – kazao je lider Radničke stranke.

Obrazloženje

Inicijativu je podržalo  36 poslanika.

U obrazloženju je ranije navedeno da je Đukanović 28. avgusta na Cetinju kazao da “nije pametno insistirati na ustoličenju u tom gradu, već je pametno to izmjestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima”.

– Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra budem na Cetinju, tamo gdje budu Cetinjani i gdje je većinska Crna Gora, gdje se brani dostojanstvo države – rekao je Đukanović.

SNP smatra da je takvim postupanjem Đukanović grubo povrijedio član 14. Ustava Crne Gore koji propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države, kao i da su one ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova.

– Takođe je Đukanović prekoračio okvir nadležnosti predsjednika Crne Gore propisanih članom 95 Ustava – naveli su iz te partije.

Ocjenjuje se da se Đukanović direktno umiješao u poslove jedne vjerske zajednice, konkretno Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC).

– Time je, protivno Ustavu, narušio načelo sekularnosti Crne Gore, odnosno načelo odvojenosti vjerkih zajednica od države – rekli su iz SNP.

U obrazloženju se navodi da je Đukanović učestvovao na neprijavljenom i zabranjem skupu 5. septembra na Cetinju.

– Takođe je prekršio član član 161. Krivičkog zakonika organizujući i pozivajući na sprječevanje vjerskog obreda, što je operativno u djelo sprovodio njegov savjetnik za bezbjednost Veselin Veljović – napisano je u prijedlogu SNP-a.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije