Connect with us

Politika

LUKOVAC: Odluka Đukanovića očekivana i jedina ispravna

Published

on

Branko Lukovac, foto: Anadolija

Odluka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da ne donese u ukaz o opozivu sedam ambasadora, koje je predložila Vlada, očekivana je, potpuno razumljiva i jedina ispravna, ocijenio je nekadašnji diplomata i minstar vanjskih poslova Branko Lukovac.

On je za Televiziju Crne Gore (TVCG) kazao da je povlačenje na takav način radikalan korak, koji se preduzima samo u slučaju da ambasadori ne ispunjavaju osnovne zadatke, radi kojih su upućeni u diplomatske misije.

“Sve drugo je izraz težnje da se stvori prostor za kadar nove političke vlasti, pod izgovorom da predloženi rade za partijske interese, a ne interese države, što ni u jednom slučaju nije potvrđeno”, naveo je Lukovac.

On je rekao da uz predlog Vlade nije dato nikakvo obrazloženje, kako za čitav predlog, tako i za pojedinačne ambasadore koji se predlažu za povlačenje.

Bilo je, kako je naveo, nekih objašnjenja da se to radi jer su u pitanju nekarijerne diplomate, kojih je navodno više od 30 odsto, koliko je Zakonom o vanjskim poslovima predviđeno, prenosi portal RTCG.

“Kasnije se odustalo od tog razloga jer jasno je da Crna Gora, sa manje od 15 godina međunarodno-pravnog subjektiviteta, nema dovoljno kadrova tog nivoa među karijernim diplomatama, da bi mogla bez podrške istaknutih naučno-kulturnih radnika da pokrije mjesta diplomatskih misija”, naveo je Lukovac.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije