Connect with us

Politika

MARIĆ: Uvesti otvorene liste i uraditi reviziju biračkog spiska

Published

on

"Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala bila je opstruirana političkim interesima" / Foto: PR Centar

Skupština mora da nađe način da afirmiše nacionalni interes i otvori proces suštinskih reformi u pravosuđu, smatra izvršni direktor Centra za građanske slobode Boris Marić.

On je u intervjuu agenciji MINA rekao da se od nove vlasti mnogo očekuje i da moraju da budu svjesni da je odgovornost koju nose ogromna.

“Od izvršne vlasti se očekuje ubrzanje EU procesa, u dijelu reforme javne uprave, jačanja antikorupcijskih institucija, bezbjednosnih službi i borbe protiv visoke korupcije i kriminala”, kazao je Marić.

“Zakonodavni dom mora naći način da afirmiše nacionalni interes i izabere vrhovnog državnog tužioca, članove Sudskog savjeta, da otvori proces suštinskih reformi u pravosuđu”, kazao je Marić.

Osim toga, kako je naveo, mora se otvoriti proces izrade izbornog zakonodavstva, gdje bi se uvele otvorene liste i zajedno sa izvršnom vlašću uradila revizija biračkog spiska i došlo do fer uslova za izborni proces.

Komentarišući napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava tokom prošle godine, Marić je ocijenio da suštinski nije postignuto mnogo na tom planu.

Prema njegovim riječima, prethodna vlast godinama unazad nije imala EU integracije kao suštinski prioritet.

“To možemo vidjeti po odnosu prema Radio Televiziji Crne Gore (RTCG), sudbini civilnih aktivista u savjetima RTCG i Agencije za sprečavanje korupcije, insistiranju na društvenim podjelama”, kazao je Marić.

Kako je naveo Marić, nepostojanje želje za uspostavljanjem vladavine prava kod prethodne vladajuće elite u javnom diskursu je kompenzovno nametanjem identitetskih podjela.

“Zato se sada tako lako duva u nacionalističke trube, isijava demagogija o nacionalnoj ugroženosti. Ako su mogli srpski nacionalisti, možemo i mi”, rekao je Marić.

To, kako je naveo, nije dobar put i nije razborito.

“Borba protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala bila je opstruirana političkim interesima i nedovoljnom izgrađenošću institucionalnog okvira, što su mnogi izvještaji prepoznali kao nedostatak političke volje”, rekao je Marić.

On je kazao da je pravosuđe godinama u zastoju sa reformama, a u međuvremenu se, kako je naveo, pojavio veliki problem višestrukih mandata u sudskoj grani vlasti i VD stanje u Sudskom i Tužilačkom savjetu i kod VDT-a.

On smatra da su potrebne kadrovske promjene u pravosuđu, posebno na rukovodećim mjestima.

Tužilaštvo, kako je rekao, zahtijeva veću intervenciju i tu posebno treba razmisliti o sastavu Tužilačkog savjeta.

Na pitanje vjeruje li da je moguć dogovor vlasti i opozicije kako bi bilo riješeno VD stanje u pravosuđu, on je odgovorio da smatra da je to u datom kontekstu nemoguće bez dobrih usluga međunarodne zajednice.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije