Connect with us

Društvo

MILATOVIĆ I SPAJIĆ U POSJETI HRVATSKOJ: Snažna podrške na evropskom putu Crne Gore

Published

on

Nova Vlada Crne Gore ima jasan cilj da ubrza proces pristupanja EU, koji se do sada relativno sporo odvijao. Crna Gora je, činjenično, lider u EU integracijama, ali je ona to bila zato što nije imala određene geopolitičke probleme poput drugih zemalja u regionu, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On i ministar finansija i socijalnog staranja borave u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj. Kako je saopšteno iz ministarstava, ova posjeta je znak snažne podrške Republike Hrvatske na evropskom putu Crne Gore.

Tokom prvog dijela zvanične posjete delegacije Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Ministarstva ekonomskog razvoja Crne Gore Republici Hrvatskoj, ministri u Vladi Crne Gore sastali su se sa ministrom gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske dr Tomislavom Ćorićem i sa ministrom finansija i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske, dr Zdravkom Marićem, a planiran je i sastanak sa ministarkom turizma i sporta dr Nikolinom Brnjac, kao i posjeta Hrvatskom Telekomu, Hrvatskoj elektroprivredi, kompaniji Rimac automobili, Hrvatskoj gospodarskoj komori i Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta.

“Crna Gora već osam godina pregovara sa EU, a sva poglavlja su tek otvorena. Dakle, naša država je mogla mnogo brže da napreduje u tom pravcu i u mandatu ove Vlade će završiti započeti proces. Dogovoren je ponovni susret dva ministarstva zajedno sa privrednicima dvije zemlje”, kazao je Milatović.

Spajić je istakao strateški značaj partnerstva ove dvije zemlje, i zahvalio se na podršci Republike Hrvatske na evropskom putu.

Naglasio je da Crna Gora i Hrvatska sarađuju dugi niz godina u okviru multilateralnih foruma, kao i kroz niz drugih projekata u cilju jačanja fiskalne održivosti i efikasnog upravljanja javnim finansijama u skladu sa zahtjevima Evropske unije.

Tokom sastanka je bilo govora o aktuelnim mjerama fiskalne politike koju Vlada sprovodi sa ciljem jačanja stabilnosti i održivosti javnih finansija. Domaćini su se složili i pohvalili vanredan uspjeh postignut novim budžetom i projektovanim deficitom od samo 3%.

„Naše brzo reagovanje na stanje koje smo zatekli, emtovanje obveznice, osnivanje nove nacionalne avio kompanije, rješavanje pitanja kredita za autoput, kao i pomenuti budžet su samo potvrda naše posvećenosti evropskom putu i odlučnosti da budemo prva sledeća država koja je pristupila EU, ali i da građanima objasnimo šta taj put sa sobom nosi.“

Ministar Ćorić je poželio novoj Vladi Crne Gore da iskoristi ove istorijske promjene koje su se desile u Crnoj Gori pohvalivši viziju koju je čuo od ministara, a koja će na najbolji način služiti promovisanju evropskih vrijednosti. U tome, kako je kazao, imaju podršku svojih susjeda u Republici Hrvatskoj.

Milatović je rekao da je vrlo svjestan činjenice da se obije zemlje suočavaju sa krizom koja je nastala uoči pandemije

Izrazio je zadovoljstvo prijateljskim i otvorenim odnosima ove dvije države.

„Po pitanju podrške i pomoći Republika Hrvatska stoji na raspolaganju Crnoj Gori. Približavanje EU nosi određenu dinamiku, ali činjenica da ste odlučni u ubrzanju prilasku EU sa naše strane može da nosi samo pozitivne komentare. Konsultacije po pojedinim pitanjima uvijek možemo organizovati kako na terenu, tako i u kontraposjeti, tako da očekujte potporu i Hrvatske i nas u ministarstvu u tom dijelu“, zaključio je ministar Ćorić.

Na sastanku sa potpredsjednikom Marićem, Milatović je rekao da je vrlo svjestan činjenice da se obije zemlje suočavaju sa krizom koja je nastala uoči pandemije i da je dobro da se zajednički sagledaju izazovi i analiziraju planovi ekonomskog razvoja.

„Crna Gora želi da se upozna sa modelom poslovanja Hrvatske banke za obnovu i razvoj, kako bi sagledala mogućnost prilagođavanja Investiciono razvojnog fonda i stavljanja istog u bolju funkciju ekonomskog oporavka, ali i kako na najbolji način da iskoristi evropske fondove u cilju restrukturiranja privrede i izgradnje infrastrukture. Pored toga ova posjeta ima za cilj i da informiše privrednike i preduzetnike iz Hrvatske o viziji koju ima nova Vlada, u cilju intenziviranja poslovne saradnje“, rekao je Milatović.

Na sastanku sa ministrom finansija i potpredsjednikom Vlade osim jasne podrške koju je Crna Gora dobila na svom evropskom putu, bilo je govora i o nacionalnom planu oporavka koji sprema Hrvatska.

Spajić i Milatović će u toku sutrašnjeg dana posjetiti ministrarku turizma i sporta u Vladi Republike Hrvatske, dr Nikolinu Brnjac.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije