Connect with us

Komentar

NAKON PRIJAVE: Čirgić u 17 pitanja odgovorio Glušici

Published

on

Odgovor dekana Fakulteta za crnogorski jezik Adnana Čirgića  predsjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Rajki Glušici:

Nakon neuspjeloga pokušaja da preko policije i tužilaštva ućera strah u kosti onima s kojima polemiše te da diskreditujući me kao nasilnika i lažova prokrči put ostvarenju svoga davnašnjega cilja – gašenju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Rajka Glušica je opet javno zatužjela o svojoj ugroženosti „od nasilja u produženom trajanju“. Uz svoju supotpisnicu Kseniju Rakočević ona traži zaštitu „od verbalnog i psihičkog nasilja, makar ono dolazilo i od ljudi koji se nalaze na pozicijama moći. (…) Nakon crtanja meta u tekstovima i označavanja nas kao državnih neprijatelja i izdajnika, trpjele smo brojne uvrede, pritiske, čak i prijetnje smrću, što smo dokumentovale i predale nadležnim organima.“

U svome odgovoru osim bestidne tvrdnje da im je prijećeno smrću te da su to još i dokumentovale, pomenute dvije miljenice svake vlasti nijesu odgovorile ni na šta od onoga zbog čega sam ja davao izjavu policiji.

Da krenem s kraja tanjega. Je li u odgovoru supotpisnica Ksenija Rakočević (dokumentovano) demantovala da je od prethodnoga Ministarstva nauke dobila stipendiju od nekoliko desetina hiljada eura? Je li (dokumentovano) demantovala da je – u prethodnoj ugroženosti svojoj – bila član komisije Ministarstva kulture koja odlučuje o finansiranju dijela izdavačke djelatnosti u Crnoj Gori? Je li (dokumentovano) demantovala da je na svome fejsbuk profilu za izdanja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost izjavila da joj služe ako joj manjka toalet papira? Je li doktorandicu nauke o književnosti stid što joj knjige Radoja Radojevića, Danila Radojevića, Vojislava P. Nikčevića, Radoslava Rotkovića, Milorada Stojovića, Slobodana Tomovića, Krsta Pižurice, Josipa Silića (da spomenem samo mrtve) služe za reciklažu u toalet papir? To sam je pitao i prije. Pitam je i sad. Odgovora nema ni u najnovijem „odgovoru“. Sad dodajem samo: kako to doktorandica Ksenija Rakočević trpi moje uvrede, brutalno vrijeđanje i hajku godinama „u produženom trajanju“ kad sam joj se ja – koliko me pamćenje služi – prvi put obratio lani, nema ni godina, nakon pomenute skaredne objave na fejsbuk profilu.

Poznata demagoškinja Glušica umjesto da pruži kontraargumente, vapi kako je ugrožena, kako joj se crta meta, kako joj se prijeti smrću. Još je to, veli, dokumentovala i predala nadležnim organima. Dakle, Glušica je dokumentovala da sam joj crtao metu i prijetio smrću, a policija me puštila da slobodno odšetam do kuće, a tužilac procijenio da nema elemenata krivičnoga djela u onome što je ona dostavila. Ili je moja „pozicija moći“ odista neprikosnovena ili se radi o bezočnoj laži tužiteljica. To neka procijene oni koji čitaju. Kako Glušica nije odgovorila ni na šta od onoga što sam je u prethodnim tekstovima pitao, rezimiraću pitanja kako bi lakše na njih odgovorila kad me nakon ovoga teksta opet prijavi policiji:

1. Koji je naslov knjige/monografije koju je Rajka Glušica objavila iz oblasti za koju je 2007. birana u zvanje redovnoga profesora UCG?

2. Koju je autorsku knjigu, liše doktorata, Glušica napisala i objavila od izbora za docenta do izbora u zvanje redovnoga profesora?

3.Postoji li knjiga/monografija pod naslovom „Standardni jezici u okviru štokavskoga sustava“ koju je Glušica prijavila u formularu za izbor u zvanje redovnog profesora? Ako ne postoji, znači li to da je lažirala izbor?

4. Može li se zbornik radova od 29 autora, u kome Glušica ima rad od devet stranica, smatrati knjigom relevantnom za izbor u zvanje redovnoga profesora?

5. Koji su tekstovi koje je Glušica objavila iz oblasti za koju je birana u zvanje redovnoga profesora?

6.Je li tačan podatak da redovna univerzitetska profesorica Rajka Glušica u svojoj dugogodišnjoj univerzitetskoj karijeri ima samo jednu monografiju, i to doktorat, a da je lani svoje tekstove ukoričila kao knjigu pod imenom „Crnogorski jezik i nacionalizam“, u kojoj se na ukupno 283 strane srpskim nacionalizmom bavi na cijelih 17 stranica, dok je ostatak posvećen crnogorskim nacionalistima od kojih je taj jezik ugrožen?

7. Je li se Glušica ikad odrekla zaključka da je ijekavica stožer koji sabija u jednu cjelinu etničke i jezičke djelove srpstva?

8. Smatra li Glušica i danas da je jezik u Crnoj Gori zapravo crnogorski književnojezički izraz, što će reći subvarijanta srpske varijante unutar srpskohrvatskoga jezika?

9. Smatra li Glušica i danas da oblike poput ozleda, sledeći, poslednji, upotrebiti, rešenje i sl. treba uvesti u jezički standard u Crnoj Gori?

10. Je li tačan podatak da je Glušica (bila) član Društva za negovanje i proučavanje srpskog jezika?

11.  Je li tačan podatak da je Glušica bila član redakcije časopisa „Književnost i jezik“ Društva za srpski jezik i književnost Srbije i Crne Gore?

12. Je li Glušica bila recenzent i je li promovisala knjigu „Priručnik za crnogorski jezik“ B. Kankaraš u kojoj se autorica zalaže za proširenje crnogorske azbuke za tri slova te za uprošćavanje padežnoga sistema (npr. Ćera đecu po ulica)?

13. Smatra li Glušica i danas da bi se fonem ś trebao uvažiti kao ravnopravni član crnogorskoga standardnog fonološkog sistema te u skladu s tim uvesti i poseban grafem za njega?

14. Je li Glušica za vrijeme bivše vlasti bila šef Studijskoga programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti?

15. Je li Glušica za vrijeme bivše vlasti bila prodekan Filozofskoga fakulteta u Nikšiću?

16. Je li Glušica za vrijeme bivše vlasti bila prorektor Univerziteta Crne Gore?

17. Je li Glušica za vrijeme bivše vlasti dobila u podgoričkoj zgradi „Vektra“ stan mimo konkursa, iz kvote rektora Ljubiše Stankovića?

Ni na jedno od više puta postavljenih pitanja Glušica nije odgovorila. S neprikosnovene svoje „pozicije moći“ obezbijediću joj da svoje odgovore publikuje širom slavističkoga svijeta koji se ovih dana zgražava nad brukom crnogorske filologije. Odgovore može poslati i policiji i tužilaštvu, a ja ću revnosno, kao i prije dva dana, poći da te odgovore saslušam i dam izjavu o njima.

1 Comment

1 Komentar

  1. Pingback: Slučaj Čirgić - problem zapadnog Balkana

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije