Connect with us

Politika

RADULOVIĆ: Đukanović poljuljao svoj ugled i ugled Crne Gore

Published

on

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović u Skupštini Crne Gore odgovara na pitanja predstavnika poslaničkih klubova na temu „Diplomatsko-konzularna mreža“.

Ovlašćena predstavnica kluba Demokrate – Demos Tamara Vujović je pitala Radulovića da li se do sada desilo da je predsjednik države odbio da potpiše ukaz o postavljenju ambasadora i koliko puta do sada.

“Da li predsjednik države ima mandat da meritorno odlučuje o smjeni i postavljanju ambasadora? Koliko je u mandatu prošle Vlade bilo karijernih, a koliko nekarijernih diplomata? – Kakva je vaša strategija u razvoju diplomatsko-konzularne mreže?”, upitala je Vujović.

Radulović je naglasio da njemu nije poznato da se desilo da je predsjednik države odbio da potpiše ukaz.

“To se nikad nije desilo. Ovo što je predsjednik Milo Đukanović uradio je jedna neprimjerena diplomatka praksa. Naši međunarodni partneri su bili blago rečeno zbunjeni primanjem pisma. Nije praksa da predsjednik države šalje stranim državama i vladama pismo, a predsjednik se prilično ispromašivao u političkom smislu”, rekao je Radulović i dodao da je Đukanović poslao pisma na nekoliko adresa za države koje nisu razmatrane na Vlade.

Radulović ističe da je time poljuljao svoj ugled i ugled Crne Gore.

Ističe da Đukanović to nije uradio iz neznanja, već da je to pokušaj političke manipulacije da se ambasadori koje Vlada želi da postave, ne postave na određena mjesta.

“Sa moralnoga aspekta je upitno zbog čega predsjednik države opanjakava svoju državu na stranim adresama. Mi kao Vlada samo tri puta razgovarali sa Đukanovićem u pokušaju stvaranja kohabitacije, dok iz njegovog kabineta nije pokrenuta nijedna inicijativa o saradnje u tom smislu”, naglasio je Radulović i dodao da Đukanović ne bira ambasadore, već to čini Vlada, ali da meritornim pravom postavlja ambasadore.

Radulović je kazao da u razgovorima sa međunarodnom zajednicom je u saznanju da su oni ovu situaciju loše prihvatili, ističući da se time šalje ružna slika o Crnoj Gori.

Sjednici ne prisustvuju poslanici Demokratskog fronta i Demokratske partije socijalista.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije