Connect with us

Politika

RADULOVIĆ U SLOVENIJI: Crna Gora može računati na podršku evropskih partnera

Published

on

Crna Gora može računati na podršku evropskih partnera sa ciljem ispunjavanja obaveza iz pregovaračke agende, ocijenjeno je na sastancima ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa kolegama iz Češke, Austrije, Luksemburga i Francuske na marginama sastanka na Brdu kod Kranja.

Učestvujući na neformalnom sastanku ministara za evropske poslove (GAC) na Brdu kod Kranja u Republici Sloveniji u okviru predsjedavanja te zemlje Savjetom Evropske unije, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na marginama skupa imao je susrete sa kolegama iz Češke, Austrije, Luksemburga i Francuske.

Kako je saopšteno iz MVP-a, na sastanku sa Karoline Edštadler, ministarkom za Evropu i Ustav Republike Austrije, Radulović je zahvalio na pomoći da vakcine preko Kovaks mehanizma stignu u Crnu Goru, kao i na organizaciji Samita predsjednika vlada zemalja Zapadnog Balkana u Beču 18. juna.

“On je istakao da naša zemlja ide ka Evropskoj uniji bez skrivene agende, trudeći se da pređeni put donese istinske rezultate i reforme”, navodi se u saopštenju.

Ministri su se, kako se navodi u saopštenju, saglasili da evropska budućnost Zapadnog Balkana nema alternativu, te uputili pozive za obostrane zvanične posjete.

“Edštadler je prenijela ‘ogromnu podršku’ visokih zvaničnika njene zemlje, ocijenivši da je imenovanje šefa Misije u Briselu, koje će se dogoditi u narednom periodu, veoma dobra poruka koja stiže iz Crne Gore. Ona je, takođe, istakla da Austrija cijeni činjenicu da je Crna Gora prva prihvatila Novu metodologiju, što je podstaklo ostale zemlje da shvate njen značaj”, navodi se u saopštenju.

Tokom susreta sa državnim sekretarom za evropske poslove Republike Francuske Klemanom Bonom, kako se dodaje u saopštenju, šef crnogorske diplomatije iskazao je posebno zadovoljstvo razgovorom predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i francuskog predsjednika Emanuela Makrona, tokom kojeg je izražena čvrsta podrška integracijama Crne Gore.

“On je istakao da je to jasan znak spremnosti dvije zemlje da unapređuju bilateralne odnose, dok Crna Gora posebno cijeni iskazanu spremnost Francuske da podrži reformske procese u Crnoj Gori u cilju ispunjavanja obaveza iz zahtjevne evropske pregovaračke agende”, navode iz MVP-a.

Bon je, kako dodaju, istakao da iako Francusku naredne godine očekuje izborni ciklus, njegova zemlja ostaje snažan podržavalac politike proširenja i kredibilan partner Crne Gore, koji stoji iza naše zemlje i u procesu dobijanja IBAR-a (Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24), kako bi se krenulo sa zatvaranjem preostalih poglavlja tj. klastera.

“Tokom susreta sa ministrom vanjskih poslova Češke Jakubom Kulhanekom, šef crnogorske diplomatije istakao je da je vanjska i bezbjednosna politika Crne Gore u potpunosti usaglašena sa EU, te da, iako to nije uvijek lako, u potpunosti ispunjavamo ovaj važan uslov članstva. U tom kontekstu, šef crnogorske diplomatije rekao je da naša država ide ka cilju sa iskrenim namjerama, istinski usvajajući evropske vrijednosti, te da cijenimo ekspertsku i političku pomoć evropskih partnera u procesima i reformama koje želimo ubrzati u narednom periodu”, saopšteno je iz MVP-a.

Imajući u vidu da Češka preuzima predsjedavanje Savjetom EU nakon Slovenije i Francuske, ministar Kulhanek je kazao da Crna Gora, koja je uradila puno u oblasti evropske integracije, ima punu podršku njegove zemlje koja želi da procesi idu naprijed brže i odlučnije.

“Na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Vojvodstva Luksemburg Žanom Aselbornom, ministar Radulović ocijenio je da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, istakavši kao važan impuls snaženju političkog dijaloga i ukupnih odnosa nedavni susret premijera Krivokapića i Betela u Luksemburgu. On je istakao da Crna Gora izuzetno cijeni njihovo iskustvo, kao modela uspješne evropske države, koja predstavlja najbolji primjer kako jedna mala zemlja može iskoristiti sve ekonomske potencijale i članstvo u EU za stvaranje prosperitetnog društva”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su ukazali da je od obostranog značaja potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

“Na toj liniji ministar Aselborn je potvrdio da Ministarstvo finansija njegove zemlje intenzivno radi na tom pitanju, potvrdivši da podržavaju evropsku agendu Crne Gore. Takođe, istaknuto je da brojna crnogorska dijaspora predstavlja snažnu vezu sa Luksemburgom, kao i EU”, navodi se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije