Connect with us

Politika

RADULOVIĆ: Dok nas Brisel hvali, vlast neutemeljeno kritikuje ASK

Published

on

Kritike koje predstavnici nove vlasti upućuju na rad Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) neutemeljene su i odnose se na period u kojem u toj ustanovi nijesu radili aktuelni Savjet i menadžment. To je za Pobjedu kazao predsjednik Savjeta ASK-a Momčilo Radulović, ocjenjujući da su potvrda napretka u radu Agencije pozitivne ocjene iz non-pejpera Evropske komisije.

Komentarišući kritike koje su nedavno tokom rasprave o izvještaju o radu ASK-a uputili poslanici vladajuće većine, Radulović je naveo da ne vidi spremnost tih partija da prepoznaju značajne reforme koje je u prethodnih godinu i po sproveo novi Savjet i menadžment.

“Ipak nas raduje da je međunarodni faktor prepoznao kvalitet rada i Savjeta i novog menadžmenta. Zbog toga smo dobili podršku od niza međunarodnih partnera i od Ambasade SAD-a, Velike Britanije, Vestminster fondacije, Savjeta Evrope, Delegacije EU, Svjetske banke. Očekujemo uspostavljanje saradnje i sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i drugim međunarodnim partnerima.

Bilo bi dobro da i partije koje su na vlasti prepoznaju realno promjene koje su se desile u ASK-u i da manje sprovode njihove partijske politike a da više rade na stvarnom jačanju institucija. Ako to budu radili onda će u Savjetu i menadžmentu ASK-a imati najbolje partnere”, navodi Radulović.

U non-pejperu Evropske komisije navodi se da je nakon promjena u Savjetu i njenom rukovodstvu 2020, Agencija otpočela proaktivan pristup prema izazovima u pogledu njene nezavisnosti, integriteta, nepristrasnosti, transparentnosti, neselektivnog pristupa i kvaliteta odluka, unapređujući sveukupan učinak.

Dodaje se da je tokom prošle godine Agencija pokrenula 510 postupaka pred sudovima za prekršaje zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije i Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Ocijenjeno je da je učinak ASK-a u kontroli finansiranja političkih partija i izbornih kampanja poboljšan, kao i da ta institucija nastavlja da ukazuje na otvorena pitanja i nedosljednosti u postojećem zakonskom okviru te oblasti.

Brisel prepoznaje refome

Radulović kaže da je izuzetno ponosan na ostvarene rezultate i na komentare o radu ASK-a koje je Evropska komisija saopštila u non-pejperu.

“To su najpozitivniji komentari koje je Agencija dobila od svog osnivanja, sa druge strane za samo godinu i po dana na koje se odnosi ovaj izvještaj, Savjet Agencije je uspio da pokrene sve najznačajnije reforme u okviru ASK-a. Najznačajnija inicijativa koju smo pokrenuli je izmjena kompletnog zakonodavstva za dodjelu stanova i materijalne pomoći javnim funkcionerima, jer smo smatrali da je postojeća i sve odluke koje su donijete mogu biti potencijalan izvor korupcije jedne grane vlasti prema drugoj.

Osim toga pokrenuli smo promjenu menadžmenta i imamo novi izabran u julu 2020, i od toga trenutka nova uprava i Savjet rade apsolutno u saglasju. Ta kohezija je zaslužna za dobre rezultate na osnovu kojih smo dobili ovako dobre ocjene”, kaže Radulović.

Agencija i Savjet, kako je dodao, se neće zadržati samo na tome.

“Shvatamo da je ovo samo prvi korak ka uspostavljanju Agencije kao najznačajnije institucije za prevenciju korupcije u Crnoj Gori i u narednom periodu pred ASK-om će biti niz izazova, ali siguran sam da će menadžment i Savjet odgovoriti na njih na pravi način. Kada govorimo o izazovima tu mislim na bolju organizaciju rada na rješavanje zaostalih problema i na izmjene informacionog sistema i sistema kontrole javnih funkcionera”, zaključuje Radulović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije