Connect with us

Politika

RADULOVIĆ-VARHELJI: Crna Gora jasno opredijeljena za EU

Published

on

Oblast pravosuđa i tužilaštva ostaju na vrhu prioriteta, a reforme će biti sprovedene u skladu sa procedurama i u saradnji sa međunarodnim partnerima, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, tokom razgovora sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i proširenje Oliverom Varhelijem. Varhelji je poručio da Vlada može računati na dalju podršku EU u sprovođenju reformi.

Ministar Radulović je istakao značaj kontinuirane i otvorene komunikacije sa zvaničnicima EU, budući da je članstvo u Uniji ključni vanjskopolitički prioritet Crne Gore.

“Naša država je čvrsto opredijeljena da svoju budućnost gradi u okviru evropske porodice, što su pokazala istraživanja javnog mnjenja po kojima skoro 80 odsto građana podržava članstvo Crne Gore u EU”, istakao je on.

Šef crnogorske diplomatije je naveo da smo u prethodnih osam godina pregovaranja ostvarili rezultate ali da imamo još posla pred nama.

Istakao je da je usvajanjem nove metodologije Crna Gora dokazala svoju posvećenost integracionom procesu, te da će predviđenim zatvaranjem više poglavlja istovremeno, progres biti transparentniji, a benefiti članstva u EU opipljiviji za građane.

„U tom kontekstu, računamo na jasnu podršku naših evropskih partnera” naglasio je Radulović.

Šef crnogorske diplomatije je istakao i da je vladavina prava kamen temeljac socio-ekonomskog progresa.

S tim u vezi, naveo je da oblast pravosuđa i tužilaštva ostaju na vrhu prioriteta te da će reforme u okviru njih biti sprovedene u skladu sa procedurama i u saradnji sa međunarodnim partnerima.

„Stoga smo set zakona koji se odnose na pravosuđe i tužilaštvo poslali na mišljenje Venecijanskoj komisiji, kao dokaz da smo spremni da kroz dijalog sa našim partnerima ubrzamo započete procese” poručio je ministar Radulović.

Komesar Varhelji je pozdravio dosadašnje napore Crne Gore na evropskom putu uz jasnu poruku da Vlada može računati na dalju podršku EU u sprovođenju reformi.

Evropski partneri, kako je naveo, očekuju da potrebne reforme budu sprovedene konzistentnije u cilju ispunjavanja svih obaveza koje proističu iz pregovaračkog procesa.

On je posebno istakao značaj parlamentarnog dijaloga i pravosudnih reformi za nastavak procesa evropske integracije.

“Jako je važno da pregovaračka struktura bude popunjena u cilju kontinuiteta komunikacije i saradnje” poručio je Varhelji.

Govoreći o pandemiji, šef crnogorske diplomatije je upoznao sagovornika sa aktivnostima Vlade u pogledu nabavke vakcina, te da je prva runda vakcinacije počela 20. februara, namijenjena najranjivijim grupama.

Komesar Varhelji je naglasio da EU preduzima sve potrebne aktivnosti u pogledu podrške Zapadnom Balkanu u okviru distribucije vakcina kao i ekonomskog oporavka od posljedica pandemije.

“Dogovoren je nastavak komunikacije o ovom i drugim pitanjima od zajedničkog interesa”, saopšteno je iz MVP.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije