Connect with us

Politika

SARADNJA I PROSLAVA: Krivokapić poručio kraljici Elizabeti II – “Na mnogaja ljeta!”

Published

on

Rođendan kraljice, divni brod Ričmond i Bar kao lokacija koja je odabrana na putu fregate, svjedoče o dugotrajnom prijateljstvu koje se nikada nije prekidalo između Velike Britanije i Crne Gore” , rekao je premijer Zdravko Krivokapić večeras na prijemu na britanskom brodu u barskoj luci.

“Njenom Veličanstvu želim da još dugo poživi, da štiti vjeru, pravdu i slobodu”, poručio je premijer, dodajući da je možda neuobičajen, ali tradicionalan pozdrav iz Crne Gore – ” na mnogaja ljeta”.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović posjetio je takođe večeras fregatu Kraljevske ratne mornarice Ričmond koja se od subote ujutru nalazi u Luci Bar, saopšteno je iz Vlade.

Britanska ambasada je, sa partnerima iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i Upravom prihoda i carina, potpisala više dokumenata o partnerstvu u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, carinskoj saradnji, sajber bezbjednosti i zaštiti životne sredine.

Iz Britanske ambasade kazali su da je, tokom boravka fregate Kraljevske ratne mornarice Ričmond u Crnoj Gori, uručena i donacija Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Ministarstvu odbrane Crne Gore.

Državna ministarka za pitanja odbrane Anabel Goldi, rekla je da se donacijom opreme za potragu i spašavanje potvrđuju snažni bilateralni odnosi u oblasti odbrane i naglašava važnost pružanja podrške NATO saveznicima da dalje razviju svoje sposobnosti.

.Britanska ambasadorka Karen Medoks, navela je da bilateralni odnosi dvije zemlje nijesu samo razgovori, već da postoji i praktična i smislena saradnja u širokom spektru oblasti.

Navodi se da su Britanska ambasada i Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija potpisali zajednički Memorandum o sajber partnerstvu, kojim se udružuju protiv sajber kriminala.

“Sajber bezbjednost je prioritet za obje zemlje, a kroz ovo partnerstvo će se dalje jačati kapaciteti kojim se štiti imovina i infrastruktura Crne Gore od nezakonitog sajber djelovanja”, kaže se u saopštenju.

Državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Danilo Mrdak uručio je Medoks pismo kojim se iskazuje namjera Crne Gore da se pridruži globalnom savezu država koje podržavaju cilj „30by30“ za zaštitu najmanje 30 odsto svjetskih okeana u morskim zaštićenim područjima do 2030. godine.

“Pridruživanjem Crne Gore ovom globalnom savezu će se podstaći i pridruživanje drugih zemalja tom partnerstvu. Zajedničkim radom možemo afirmisati ovu globalnu ambiciju kako bismo zaštitili morsku sredinu od koje zavisi zdravlje naše planete”, dodaje se u saopštenju.

 

2 Comments

2 Komentara

  1. Jovo Z

    07.06.2021. at 22:15

    Nevjerovatno! Dokle će da nas brukaju ovi mediokriteti?

  2. Stanje

    08.06.2021. at 18:03

    Ima li kraja sramoti

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije