Connect with us

Politika

SRBIJA PREKO GUJONA FINANSIRA POSLUŠNIKE: Milioni za organizacije koje promovišu ”srpski svet” u Crnoj Gori

Published

on

Hegemonističko kriminalni režim Aleksandra Vučića doveo je Srbiju u posljednju fazu propasti – nakon što su faktički priznali nezavisnost Kosova, sada rasprodaju državne resurse inostranim kompanijama samo da bi se makar još neko vrijeme održali na vlasti.

Iako je situacija u Srbiji beznadežna, a građani ubijeni u pojam zločinačko ratnohuškačkom propagandom nakon višegodišnje vladavine psihotičnog autokrate Vučića i njegove kriminogene oligarhije, to ne sprječava zvanični Beograd da i dalje, čini se intenzivnije nego ikada, ima hegemonističke aspiracije prema Crnoj Gori.

Za razliku od režima Slobodana Miloševića koji je brutalno i vojnom silom želio da pokori Crnu Goru, Vučić, njegov obavještajno bezbjednosni sektor, propaganda i naravno vrh takozvane SPC, to rade na daleko podmukliji način – plaćanjem petokolonaških najamnika koji za male pare iznutra rade na integraciji Crne Gore u fantazmagorični, zločinački projekat ”srpski svet”.

To rade finansirajući razne političke najamnike predvođene profesionalnim Srbima kao što su Andrija Mandić i Milan Knežević, ali i upumpavanjem sredstava u razne antidržavne velikosrpsko-svetosavske organizacije koje se kriju iza udruženja, medija, raznih NVO… Takozvana SPC ne ubraja se u red ovih organizacija jer ona ima finansijsko-operativnu autonomiju kao veoma važan krak beogradske hegemonije u Crnoj Gori.

Andrija Mandić i Milan Knežević: Saradnici svakog režima u Beogradu u radu protiv Crne Gore

Subverzija preko državnih organa Srbije

Kako funkcioniše subverzivni rad protiv Crne Gore koji je koordiniran iz Beograda, najbolje je uočljivo na primjeru Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu vlade Srbije koja je i u prošloj godini nastavila sa finansiranjem raznih organizacija u Crnoj Gori. U pitanju su milionski dinarski iznosi.

Ta Uprava, čiji je direktor do skoro bio ekstremni desničar iz Francuske Arno Gujon u prošloj godini je za 24 organizacije u Crnoj Gori ukupno isplatila 8.350.000 dinara odnosno oko 71.2 hiljada eura. Podatke o tome koje su organizacije i koliko dobile novac objavila je Državna revizorska institucija Srbije, koja je nedavno Gujonu u izvještaju navela brojne nepravilnosti.

Izvještaj je otkrio da je srpska Vlada finansirala mahom kontroverzne desničarske organizacije, što je bio i slučaj u Crnoj Gori.

Uvidom u spisak sa sajta Državne revizorske institucije može se vidjeti da su novac dobijala neka “poznata lica” poput propagandne ispostave srpske BIA-e, kodnog naziva portal IN4S iza kojeg stoji njihov saradnik Gojko Raičević. Tom ”portalu” je, prema podacima sa sajta, plaćeno 400.000 dinara (oko 3,4 hiljade eura), za projekat pod nazivom ”Antisrpstvo u Crnoj Gori”. O kakvom projektu se konkretno radi nije poznato, ali po nazivu se da zaključiti da je usmjeren na pumpanje priče o lažnoj ugroženosti Srba u Crnoj Gori, čime bi se dizale tenzije i održavala nestabilnost društva, što je uostalom i primarni zadatak Raičevića i njegovog propagandnog brloga.

Gojko Raičević Vepar: Glavni propagandista BIA-e za Crnu Goru

Među “zvijezdama granta” je i Momčilo Vuksanović odnosno Srpski nacionalni savjet Crne Gore za projekat “Akademske tribine”. Taj Savjet je ostao je upamćen kada je 13. maja ove godine javno tražio “hitan postupak sprovođenja referenduma o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici”!

Ono što je uočljivo je da za pojedine projekte koje je finansirala Srbija, preko Gujona, uopšte nije moguće naći bilo kakvu informaciju.

U nastavku donosimo spisak organizacija u Crnoj Gori, naziva projekta i novca koji im je isplaćen prošle godine.

– SRPSKI NACIONALNI SAVJET CRNE GORE, Akademske tribine — 300.000 dinara

 SRPSKO NARODNO VIJEĆE CRNE GORE, Izdavačka djelatnost, u susret popisu stanovništva u Crnoj Gori — 300.000 dinara

– SRPSKO ISTORIJSKO KULTURNO DRUŠTVO „NIKOLA VASOJEVIĆ”, izdavanje, štampanje i promocija „Glasa Holmije” — 200.000 dinara

– UDRUŽENJE ZA INFORMATIVNU I IZDAVAČKU DJELATNOST RADIO „SVETIGORA”, Pletenije sloves — 300.000 dinara

– NVO MATICA SRPSKA – DRUŠTVO ČLANOVA U CRNOJ GORI, Dani Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori — 250.000 dinara

– NVO „BISERNICA”, Serijal izložbi Tako su govorili naši preci — 300.000 dinara

– NVO KULTURNA SCENA, video serijal „Srpska kulturna scena u Crnoj Gori” — 300.000 dinara

– UDRUŽENJE SRBA BERANA I ANDRIJEVICE, Naša Srbija — 200.000 dinara

– CRKVENA OPŠTINA TOPALJSKO-HERCEGNOVSKA, MITROPOLIJE CRNOGORSKO-PRIMORSKE, Deseti „Trg od ćirilice” — 600.000 dinara

– GRADSKO KULTURNO-UMJETNIČKO DRUŠTVO „LIM”, Srpske narodne nošnje – izložba i revija u Beranama — 200.000 dinara

– NVO GUSLARSKO DRUŠTVO „LAZAR SOČICA”, Festival Starog izvornog pjevanja kod Srba — 200.000 dinara

– RIZNICA STARIH UMJETNIČKIH ZANATA I VJEŠTINA, Srpsko srenjovjekovlje u Boki Kotorskoj — 700.000 dinara

– KOLO SRPSKIH SESTARA HERCEG-NOVI, Izrada monografije povodom proslave 100 godina od osnivanja Kola srpskih sestara u Herceg-Novom — 200.000 dinara

– NVO ZA UNAPREĐENJE DUHOVNIH, KULTURNIH I SPORTSKIH SADRŽAJA „SPONA”, Vaskršnji turnir u malom fudbalu „Košare i Paštrik – novo kosovsko raspeće” — 200.000 dinara

– SRPSKI KULTURNO-SPORTSKI CENTAR „KARAĐORĐE”, Obilježavanje događaja od istorijskog značaja za srpski narod — 400.000 dinara

– NEVLADINO UDRUŽENJE „MI ZNAMO KO SMO”, Internet portal za borbu protiv dezinformacija – razrada — 300.000 dinara

– KONFERENCIJA SRPSKIH NACIONALNIH ORGANIZACIJA IZ ZEMALJA REGIONA, Jedinstvo i saradnja srpskog naroda u regionu — 500.000 dinara

– SRPSKO PJEVAČKO DRUŠTVO „JEDINSTVO” (1839) U KOTORU, Otac Momo, — 300.000 dinara

– SRPSKI SOKO HERCEG NOVI, Deseti literarni konkurs „Profesor Vuko Velaš” — 80.000 dinara

– SRPSKO PROSVJETNO I KULTURNO DRUŠTVO „PROSVJETA”, Mala škola (srpske) narodne književnosti — 150.000 dinara

– NVO IN4S, Antisrpstvo u Crnoj Gori — 400.000 dinara

– NVO REANIMACIJA, Treći Festival omladinske kulture Nemanjin Grad — 200.000 dinara

– NVO MATICA SRPSKA – DRUŠTVO ČLANOVA U CRNOJ GORI, Ljetnja škola srpskog jezika (Nikšić, 2023) — 800.000 dinara

– SRPSKO NARODNO VIJEĆE CRNE GORE, Podrška školskim bibliotekama u Crnoj Gori — 1.000.000 dinara… 

Arno Gujon: Vučićev čovjek za finansiranje desničarskih organizacija koje promovišu ”srpski svet” u Crnoj Gori

Subverzija Crne Gore

Na osnovu ovog spiska jasno se da zaključiti da Srbija i ne krije da finansira i podstiče promociju političkog velikosrpstva preko raznih organizacija čiji je jedini zadatak negiranje Crne Gore, njene državnosti, ali i postojanja Crnogoraca kao naroda.

Zvanični Beograd je za 24 organizacije prošle godine ukupno isplatio 8.350.000 dinara odnosno oko 71.2 hiljada eura, a to su zvanični podaci.

Prema našim informacijama, ova sredstva su samo ”kap u moru” finansija koje dobijaju organizacije koje u Crnoj Gori šire velikosrpsku subverziju.

Prema ranije objavljenim podacima, vlada Srbije prebacila je Srpskoj kući i Matici srpskoj više od pet miliona eura samo do 2019. godine!

Srpska kuća je od maja 2017. do septembra 2019. godine raspolagala sa 3,648 miliona eura, odnosno toliko se novca vrtjelo preko njihovih računa, od čega je najveći dio priliva bio od Vlade Srbije, koja je u tom periodu uplatila ovom pravnom licu oko 3,590 miliona eura.

Promet Matice srpske preko računa otvorenih kod poslovnih banaka u Crnoj Gori od januara 2014. pa do decembra 2019. godine iznosio je 1.554 miliona eura.

Ovo su samo zvanični podaci o donacijama koje se dijele, a spekuliše se da Beograd iz ”crnih fondova” izdvajao desetine miliona posljednjih godina za finansiranje partija i organizacija koje zastupaju profesionalno srpstvo u Crnoj Gori. Sve sa ciljem subverzije države Crne Gore i njene integracije u projekat ”srpski svet”.

U.P.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije