Connect with us

Politika

U MREŽI SUBVERZIJE Kome odgovara priča o Crnoj Gori kao kriminalnoj državi?

Published

on

Piše: Balša Knežević

Crnu Goru po svaku cijenu treba predstaviti kao ekonomski neodrživu i politički disfunkcionalnu državu, čija ”stabilna budućnost” može biti osigurana samo u okvirima hegemonističkog projekta ”srpski svet”. U ovoj rečenici sadržana je srž velikosrpske matrice koju sprovode subverzivni centri u Beogradu, čija je glavna meta već decenijama Crna Gora.

Nakon faktičkog priznavanja Kosova kao nezavisne države od strane autokratsko-kriminogenog režima Aleksandra Vučića, Crna Gora je na najjačem udaru beogradske hegemonije, koja je još i prije referenduma 2006. činila sve što je u njenoj moći da ne dozvoli obnovu državne nezavisnosti.

Kako smo već pisali, cilj Vučićevog režima i obavještajno-bezbjednosnih, paravjerskih i parapolitičkih centara u Beogradu, je da nakon indukovanja političkog haosa, ’’dokažu’’ da je Crna Gora i ekonomski neodrživa.

Osim što preko podanika predvođenih trenutno prvim poltronom Beograda Milanom Kneževićem,  pokušavaju da ”dokažu” pred zapadom da je Crna Gora ekonomski neodrživa, drugi dio plana koji nastoje da sprovedu velikosrpski operativni centri je mnogo zlokobniji.

Centrala ”srpskog sveta” čije je zaštino lice na političkoj sceni psihotični autokrata Aleksandar Vučić, želi da međunarodnoj zajednici, odnosno Zapadu, plasira propagandnu bajku kako je jedini način da nezavisna Crna Gora postoji –da bude kriminalna država.

Aleksandar Vučić i njegovi podanici Milan Knežević i Andrija Mandić već godinama pokušavaju da kriminalizuju Crnu Goru kako bi obesmislili njenu nezavisnost

Kriminalizacija Crne Gore nije od juče

Iako su je partije profesionalnih Srba okupljene oko bivšeg DF-a najviše koristile, teza o ”kriminalnoj državi” nije od juče već je postojala još od kad je Milo Đukanović 1997. raskrstio sa Miloševićevom politikom. Propaganda o Crnoj Gori kao kriminalnoj državi doživljava kulminaciju nakon što je bivša državna sekretarka SAD Madlen Olbrajt pokušala 2000. godine da nagovori  Đukanovića da izađe na crtu  Slobodanu Miloševiću kao protivkandidat na izborima za predsjednika Jugoslavije. Nakon što to Đukanović nije prihvatio jer je već u planu imao pripreme za vraćanje crnogorske nezavisnosti, Amerikanci su ”zamrznuli” komunikaciju sa njim, a afere su krenule.

Amerikanci su indirektno podržali lansiranje montiranih afera koje su prilično uzdrmale vlast u Crnoj Gori. Prva fabrikovana afera usmjerena protiv crnogorskog rukovodstava bila je takozvana ”duvanska afera” lansirana preko Nacionala, a koju je podržavalo glasilo Dan osnovano od strane srpske vojne Kontraobavještajne službe (KOS) sa isključivom namjerom širenja propagande i velikosrpske subverzije.  Zatim je nakon toga lansirana afera sa Moldavkom S.Č.

”Ključni cilj svih ovih afera koje su podržavane od obavještajno-propagandnog sektora u Beogradu je bio da se prikaže da je Crna Gora kriminalna država i da ako međunarodna zajednica dozvoli da Crna Gora bude samostalna biće to nešto poput Eskobarove Kolumbije na Balkanu”, rekli su naši diplomatski izvori dobro upućeni u način na koji beogradska propaganda radi na subverziji Crne Gore.

Beograd nikad nije odustao od plana kriminalizacije Crnogoraca

Međutim, i pored svih tih napora i otrovne propagande, hegemonističkim velikosrpskim centrima, podržanim od stranog faktora i domaćih partija odanih Beogradu, nije uspjelo da sabotiraju referendumske napore, jer je Crna Gora nakon 21. maja 2006. godine obnovila nezavisnost.

Čak i nakon obnove crnogorske nezavisnosti Beograd, njihova politička posluga i agenti u mantijama takozvane SPC, nijesu odsutali od ideje kriminalizacije Crne Gore, a cilj je bio i ostao obesmišljavanje državnog suvereniteta.

”Velikosrpska propaganda nastoji da ‘dokaže’ da sva politička borba suverenističkih, prozapadnih partija u Crnoj Gori, nije borba za evropske integracije, poboljšanje standarda građana i slično, već borba za zaštitu kriminalnih poslova. Stoga se svako ko je recimo protiv okupatorskog, veleizdajničkog akta kao što je ‘temeljni ugovor’, ili ko god se bori protiv očigledne klerikalizacije i posrbljavanja Crne Gore, od strane beogradske propagande predstavlja kao zaštitnik kriminala”, rekli su naši diplomatski izvori.

Hotel Podgorica koji važi za centralni štab klana BEMAX i bivši političar Milan Roćen koji važi za njihovog političkog pokrovitelja: Grupa ljudi koja se povezuje sa najtežim krivičnim djelima godinama je imala monopol nad crngorstvom i krila se iza priče o lažnom patriotizmu nanoseći nemjerljivu štetu Crnoj Gori, što je posljednjih mjeseci konačno ofirano. Time su najviše doprinijeli potkrjepljivanju subverzivne velikosrpske propagande

Cilj takve propagande je, kako navode, da se pošalje poruka da Crna Gora van ”srpskog sveta”, može samostalno da opstane samo kao kriminalna država u kojoj se odvija konstantna borba između kriminlanih klanova, konkretno dva najveća koji se pominju unazad godinama.

”Krajnji cilj Vučićeve propagande i njenih ispostava u Crnoj Gori je da ukažu Zapadu da Crna Gora ne može da bude održiva osim ako njome ne vlada Srbija. U suprotnom će, po njima, to biti neka paradržavna tvorevina zasnovana na kriminalu. Da ironija bude veća, režim u Beogradu koji širi ovakve priče, od međunarodnih faktora označen je kao najkorumpiraniji u Evropi i jedan od najkorumpiranijih na svijetu”, kazali su naši izvori.

”Dobre namjere beogradskih staratelja”

Jasno je da velikosrpska hegemonija već decenijama prodaje ovakve laži, a Vučićev režim samo je preuzeo Miloševićevu propagandnu matricu.

Srpska Bezbjednosno informativna agencija (BIA) kontinuirano radi na sabotiranju crnogorske nezavisnosti

Sada Beograd pokušava da proda priču da ukoliko bi Srbija ponovo preuzela ”starateljstvo” nad Crnom Gorom, ne bi od nje pravila pokrajinu ”srpskog sveta” ogrezlu u retrogradnom kleronacionlizmu, niti bi preuzeli državna preduzeća i od Luke Bar napravili rusku luku.

Velikosrpska propaganda sve ovo maskira ”dobrim namjerama” da ”srpiječe da Crna Gora postane kriminalna država”. To je logično objašnjenje zašto po srpskim medijima i propagandi svaka crnogorska vlast koja se makar malo usprotivi Beogradu odjednom postaje koruptivna i u službi kriminala.

Vučićevi ”pomagači” u Crnoj Gori

Ovakvu velikosrpsku propagandu potpomažu i kompromitovani političko-medijski interesni krugovi unutar same Crne Gore, koji apanaže dobijaju upravo od onih centara u našoj državi koji se povezuju sa organizovanim kriminalom i najtežim krivičnim djelima kao što su šverc cigareta i kokaina.

Svjedoci smo da su pojedini medijski, politički i kvazintelektualni krugovi iz petnih žila branili optužene za najteže kriminalne i koruptivne radnje, a tu se prije svega misli na intenzivnu kampanju odbrane uhapšenog bivšeg GST-a Milivoja Katnića i lica povezanih sa njim.

Bilo da su pojedini medijski, politički i intelektualni djelatnici u Crnoj Gori branili optužene za teški kriminal po nalogu i uz pozamašne apanaže, ili zato što su izmanipulisani, jedno je jasno – direktno su djelovali u korist operative i propagande srpske BIA-e i njoj bliskih službi.

Time što je BEMAX mašinerija preko svoji političkih i medijskih ispostava, štitila Katnića i one protiv kojih postoje ozbiljne optužbe za najteža krivična djela, direktno je rađeno u korist velikosrpske propagande i beogradskih bezbjednosno-obavještajnih centara.

Bilo da su pojedini medijski, politički i intelektualni djelatnici u Crnoj Gori branili optužene za teški kriminal po nalogu i uz pozamašne apanaže, ili zato što su izmanipulisani, jedno je jasno – direktno su djelovali u korist operative i propagande srpske BIA-e i njoj bliskih službi.

Time su navodili vodu na beogradsku propagandnu vodenicu kriminalizujući sam pojam crnogorstva i uzimajući na sebe ekskluzivno pravo da određuju ko je patriota, a ko ne. A za to vrijeme pobornici ”srpskog sveta” su zadovoljno trljali ruke jer je postojala grupa Crnogoraca koji su zdušno potkrjepljivali tezu BIA-e o Crnoj Gori kao kriminalnoj državi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije