Connect with us

Politika

VARHELJI: Riješiti preostala pitanja u skladu sa drugim mišljenjem VK

Published

on

Za Crnu Goru je sljedeća prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila vladavine prava u pregovorima sa EU. Nijedno poglavlje neće biti privremeno zatvoreno prije toga. To zahtijeva rješavanje dobro poznatih pitanja iz oblasti slobode medija i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ovo se posebno odnosi na predložene zakonske izmjene tužilačkih zakona, zato je od suštinske važnosti da se riješe preostala pitanja u skladu sa drugim mišljenjem Venecijanske komisije. To je poručio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

On je na konferenciji o Zapadnom Balkanu, koja je organizovana u okviru Mađarskog instituta za spoljne poslove i trgovinu, kazao da se nada da će EK u junu održati međuvladinu konferencije sa Crnom Gorom i Srbijom, a da bi, kako je rekao, pružili političko usmjeravanje na naredne korake i dali novi zamah pristupnim pregovorima.

– Pozitivno je što se i države članice slažu da revidirana metodologija proširenja treba da se primenjuje na njihove pregovore. Za Crnu Goru je sljedeća prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila vladavine prava. Nijedno poglavlje neće biti privremeno zatvoreno prije toga. To zahtijeva rješavanje dobro poznatih pitanja u oblastima slobode medija i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ovo se posebno odnosi na predložene izmjene tužilačkih zakona, zato je od suštinske važnosti da se riješe preostala pitanja u skladu sa drugim mišljenjem Venecijanske komisije – poručio je Varhelji.

Kazao je i da zajedno sa međunarodnim finansijskim institucijama istražujuju kako bi mogli da podrže Crnu Goru, a u skladu sa politikom EU i finansijskim pravilima, i kako da naša zemlja, postigne dalji napredak u održivosti duga.

-To bi naravno išlo paralelno sa ozbiljnim reformskim obavezama Crne Gore, uključujući i dugoročno upravljanje dugom i fiskalnu konsolidaciju. Naši partneri sa Zapadnog Balkana obavezali su se na pridruživanje EU, koje zahtijeva obezbjeđivanje potpunog pridržavanja bilo koje ekonomske aktivnosti na zapadnom Balkanu, finansirane iz inostranstva a u skladu sa vrijednostima, normama i standardima EU – zaključio je Varhelji.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije