Connect with us

Vijesti

Sekulović: Spremala nam se velika muka, u manastiru nije bilo naoružanih lica

Published

on

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da Uprava policije nema saznanja da su bezbjednosno interesantna lica boravila u Cetinjskom manastiru 4. i 5. septembra.

“U manastiru nijesu bila naoružana lica. U manastiru ne, na Cetinju na obje strane da i bilo je visokorizično. Imali smo i sreće i znanje i umijeća da iz te situacije izađemo. Spremala nam se velika muka. Mi smo dobili drugu šansu”, kazao je Sekulović na današnjoj sjednici Skupštine.

Na pitanje da li policija danas raspolaže konkretnim imenima bezbjednosno interesantnih osoba koje su boravile na Cetinju, kao i u Cetinjskom manastiru 4. i 5. septembra, Sekulović ističe da Uprava policije nema ta saznanja.

“Takođe, takve podatke Uprava policije nije dobila ni od drugih nadležnih državnih organa i institucija. Međutim, mimo Cetinjskog manastira, u odnosu na događaje koji su bili u tom gradu 4. i 5. septembra ove godine, policija je sprovela i sprovodi operativne i istražne mjere, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, u odnosu na određeni broj bezbjednosno interesantnih lica”, naveo je ministar.

Međutim, poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić mu je poručio da postoje snimci i fografije koje ukazuju da je bilo naoružanih osoba u Cetinjskom manastiru.

FOTO: Društvene mreže
FOTO: Društvene mreže

“Fotografije pokazuju da tu ima lica kojima nije mjesto u Cetinjskom manastiru. U toj večeri smo imali dva bezbjednosna štaba. Pokušaj premijera da preuzme nadležnost nad UP je druga linija upravljanja bezbjednosnim sistemom. Ostaje ozbiljna sjenka sumnje da su u noći između 4. i 5. septembra u Crnoj Gori boravili i neki drugi službenici bezbjednosti neke druge države. Da li je bilo bezbjednosnih lica ili ne teško je potvrditi na osnovu oficijalnih podataka. Na osnovu onoga što ste Vi rekli, što su podaci Uprave policije, ja Vam vjerujem. Ali nijesam siguran da niste dobili vjerodostojne podatke od Agencije za nacionalnu bezbjednost”, kazao je Nikolić.

MVP od policije i MUP-a nije dobilo podatke o dešavanjima na Cetinju

Kaže i da MUP nije dostavio Ministarstvu vanjskih poslova operativne podatke u vezi sa događajima na Cetinju.

Poslanik Vladimir Martinović pitao je ministra kako je i na koji način u policiji angažovan Ljubo Milović.

“Takođe, koje poslove trenutno obavlja i da li je od strane nadležnih organa ovo lice bilo izloženo provjeri svog imovnog stanja”, pita Martinović, kome je čudno što policajac pod suspenzijom uzima zajam od preko 200.000 eura.

Sekulović je kazao da je Ljubo Miliović neraspoređeni službenik policije od 2017. godine, te da je suspendovan.

“Povodom pitanja imovine, u saznanju smo da Agencija za sprječavanje kompcije vrši provjeru imovine imenovanog”, kazao je ministar.

Poslanik Demokratske partije socijalista Dragutin Papović pitao je da li će Ministarstvo pravde, ljudskih i manjiskih prava ispraviti greške u Uvjerenjima o upisu u Jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica koja se odnose na Mitropoliju crnogorsko-primorsku i Eparhiju budimljanskonikšićku Srpske pravoslavne crkve.

Ministar Sergej Sekulović naveo je u odgovorima da Ministarstvo nije ovlašćeno prema zakonu, ali ni prema ustavnom načelu sekularnosti, koje predviđa odvojenost države od vjerskih zajednica, da u postupku upisa ispituje vjerske, istorijske, kanonske i druge činjenice navedene u prijavi vjerske zajednice, a koja su značajna za samu vjersku zajednicu, pa se kao takvi isključivo konstatuju onako kako su navedeni.

“Zakonom nije predviđeno odlučivanje Ministarstva o sadržaju podnijete prijave, već jo zakonom predviđona konstatacija prijave propisane kroz upravne aktivnosti, izdavanja uvjerenja odnosno upisa. U skladu sa tim Ministarstvo nema zakonsko ovlašćenje da pred organom ministarstva, odnosno sudom, vodi spor o duhovnim, istorijskim, društvenim ili političkim činjenicama”, navodi se u odgovoru.

Ministarstvo pravde, Ijudskih i manjinskih prava je, dodaje se, sprovelo upravne aktivnosti povodom zaprimljene prijave Mitropolije Crnogorsko Primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, u skladu sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, te izdalo uvjerenje o upisu dostavljenih podataka u Jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica, pa ne postoje druge upravne aktivnosti vezane za ovaj postupak utvrđen zakonom, uključujući reviziju ili mijenjanje upisaih podataka, odnosno takva upravna aktivnost je nedozvoljena u smislu zakona.

“Eventualne greške čije bi ispravljanje biio u nadležnosti ovog Ministarstva, posebno očigledne omaške u kucanju, slovne, brojčane i druge slične greške nisu utvrđene u izdatim uvjerenjima, na osnovu kojih bi se vršila revizija ili ispravka istih”, navodi se u dogovorima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije