Connect with us

Vijesti

ZAKON OBAVEZUJE: Bratić mora objaviti sva rješenja

Published

on

Zakonom je propisana obaveza državnog organa da na svojoj internet stranici objavi rješenja koji su od značaja za prava, obaveze i interese trećih lica, te da ih mora objaviti u roku od 15 dana od dana njihovog sačinjavanja

Zbog interesa javnosti, a i zakonske obaveze shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama (SPI), neophodno je da sve odluke o razrješenjima i imenovanjima u obrazovnim institucijama budu proaktivno objavljene na sajtu Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, kazao je Pobjedi član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) Muhamed Đokaj.

Prema Zakonu o SPI u dijelu koji se bavi proaktivnom pristupu informacijama propisana je obaveza organa vlasti, odnosno državnog organa, da na svojoj internet stranici objavi, između ostalog, rješenja i druge pojedinačne akte koji su od značaja za prava, obaveze i interese trećih lica, te da ih mora objaviti u roku od 15 dana od dana njihovog sačinjavanja, odnosno usvajanja.

Ministarstvo kojim rukovodi Vesna Bratić poštom ovih dana distribuira na stotine rješenja o razrješenjima i imenovanjima vršioca dužnosti direktora osnovnih i srednjih škola širom Crne Gore. Rješenja su datirana na 12. jul kada je isticao rok predviđen nedavno usvojenim izmjenama Zakona o opštem obrazovanju, što znači da rok za njihovo objavljivanje, shodno Zakonu o SPI, ističe u ponedjeljak 26. jula.

Zbog toga je član Savjeta AZLP, čija je jedna od nadležnosti i transparentnost rada državnih organa, Muhamed Đokaj, juče podnio direktoru te institucije, Ivanu Medojeviću, inicijativu za pokretanje inspekcijskog nadzora resora Vesne Bratić.

Đokaj u incijativi predlaže da Agencija sprovede inspekcijski nadzor, u okviru svojih zakonskih nadležnosti, a u dijelu proaktivnog objavljivanja podataka na svojim internet stranicama na osnovu članova 11 i 12 Zakona o SPI, kao i obaveze da učini dostupnim javnosti sve odluke iz okvira svog resora, odnosno svih odluka o imenovanjima i razrješenjima direktora osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori, kao i drugih vaspitnih ustanova, a u cilju jačanja principa transparentnosti u radu Ministarstva kao obveznika primjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

– Interes je javnosti da zna o kakvim se odlukama radi, jer je riječ o stotinama rješenja, a prema Zakonu o SPI Ministarstvo je dužno da ih objavi. U okviru nadležnosti AZLP je i kontrola proaktivnog pristupa informacijama. Zainteresovana javnost mora da zna i da ima pristup odlukama koje Ministarstvo donosi u okviru svojih nadležnosti – kazao je Đokaj za Pobjedu.

Kako naglašava, u interesu javnosti je da sve odluke budu proaktivno objavljene, a i zakonska je obaveza Ministarstva da tako postupi.

– U okviru svojih nadležnosti, kao član Savjeta Agencije, pokrećem incijativu da bi se ispratio postupak objavljivanja svih odluka iz resora ministrarke Bratić – kazao je Đokaj.

(RAZ)RJEŠENJA

Od samog početka ovaj proces, koji opozicija naziva „sječom direktora“, prate kontroverze i sporne odluke, od kojih je imenovanje za v. d. direktorice škole Jugoslavija u Baru učiteljice Rade Višnjić izazvalo najviše pozornosti i oštrih reakcija.

Višnjić je poznata široj javnosti kao prosvjetna radnica koja je zloupotrebljavala djecu u političke svrhe, zbog čega je i otpuštena sa posla prošle godine, ali i kao osoba koja je na svom Fejsbuk profilu veličala osuđenog ratnog zločnica Ratka Mladića, negirala genocid i širila teorije zavjere o korona virusu.

To, međutim, nije bio razlog zbog kojeg je Ministarstvo preinačilo svoju odluku o njenom imenovanju nakon pritiska javnosti, već navodni „opsceni sadržaji koji su dospjeli u javnost“.

IZVINJENJE

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić potpisala je i rješenje kojim je smijenila sa dužnosti direktoricu JU Obrazovni centar Plužine Gordanu Radović, ženu koja je preminula prije četiri mjeseca.

Ministarstvo je juče uputilo izvinjenje porodici i prijateljima pokojne direktorice Radović, ali se ni tu nije proslavilo. Pravdajući propust preobimnim poslom izrade 448 rješenja napisali su da im je zbog neprijatnosti „naročito žao ukoliko imamo u vidu da smo o Gordani čuli samo najljepše, ne samo u kontekstu profesionalnog rada i angažmana, već i o njoj kao dobroj i plemenitoj osobi“.

Ovo izvinjenje je na Tviteru komentarisao portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević zapitavši se ako su čuli samo najljepše u profesionalnom smislu, kako onda stoji obrazloženje da je Radović smijenjena jer vrši povredu radne obaveze.

– Bolje da se nijeste ni oglašavali, jer samo dodatno uznemiravate ovu porodicu, plus što samo dokazujete da smjenjujete isključivo po političkoj osnovi – napisao je Zirojević

Međutim, tu nije kraj gafovima ministarke Bratić i njenog tima. Tako je, naprimjer, direktor škole u Nikšićkoj Župi Miloš Mrvaljević razriješen sa mjesta direktora OŠ ,Ja,goš Kontić“ – u kojoj nikad nije ni radio.

Direktor Srednje stručne škole iz Pljevalja Miljan Mitrović rješenjem je izabran istovremeno i za – direktora SMŠ ,,Ivan Goran Kovačić“ u Herceg Novom.

Ministarstvo rukovodioce ustanova razrješava sa tih funkcija, jer – nijesu ispoštovali zakon i imenovali školski odbor.

Profesorica pravne grupe predmeta Stanka Vukčević kazala je ranije Pobjedi da direktorima/icama koje su željeli da smijene nijesu mogli da pronađu ništa da su nezakonito uradili, pa su im na teret stavili da ostaju bez funkcije zato što nijesu imenovali školski odbor.

Sporno je, kako je ocijenila, što taj posao prosto nijesu mogli do kraja da završe zato što taj resor nije imenovao svoje predstavnike u tom tijelu. Pojedini direktori najavili su da će pravdu potražiti na sudu.

Unaprijed smišljena revanšistička odluka

Razriješena direktorica OŠ ,,Njegoš“ sa Cetinja, Vesna Knežević, u reagovanju navodi da je svoj posao obavljala profesionalno, časno i pošteno i da odbacuje ocjene iznijete u Rješenju da nije izvršavala svoje radne zadatke.

– I u mom slučaju je navedeno da sam smijenjena jer nije konstituisan Školski odbor. Svima je, vjerujem, sada više nego jasno da je to samo izgovor za smjenu, jer Odbor nije mogao biti konstituisan zato što Ministarstvo nije predložilo svoja dva kandidata – navodi Knežević.

Prema njenim riječima, Ministarstvo nije odgovaralo ne samo u slučaju imenovanja članova Školskog odbora, već ni na brojne dopise koji im je slala.

– Da je riječ u unaprijed smišljenoj revanšističkoj odluci Ministarstva, govori i činjenica da nijesu uzeli u obzir mišljenje Nastavničkog vijeća, iako su ga tražili. Javnosti radi, dobila sam jednoglasnu podršku svih kolega. Kako Ministarstvo uručuje Rješanja o razrješenju pokazuje i to da su naziv škole pogrešno napisali, pa se pitam da li je moguće da ministarka prosvjete ne zna kako se zove najstarija osnovna škola u Crnoj Gori. Da li je i moja smjena zakonita i da li je Rješenje u kome stoji pogrešan naziv škole zakonito, odgovor će, vjerujem, dati sud – zaključuje Knežević u reagovanju.

Nezadovoljstvo i na primorju

Ministarka prosvjete Vesna Bratić počela je da smjenjuje direktore škola i u Kotoru. Proteklih dana smijenjeni su direktor kotorske Gimnazije Božo Perović i direktorica kotorske Muzičke škole „Vida Matjan“ Jelena Ljoljić.

U rješenju o razrješenju nadležno ministarstvo preimenovalo je tu školu u „Vido Matjan“. Ministarka Bratić smijenila je i direktore osnovnih škola na Radanovićima i Prčanju, kao i direktora Srednje pomorske škole u Kotoru Veljka Boticu.

Na red je došao i direktor JU „Osnovna škola Narodni heroj Savo Ilić“ Nebojša Kuč koji je smijenjen juče.

Ljoljić je najavila da će svoja prava ostvarivati zakonskim putem i da neće dozvoliti da njeno ime i častan rad neko blati i podmeće joj neistine.

I Kuč je kazao da će zatražiti pravnu zaštitu i da bez ikakve sumnje vjeruje da će naše pravosuđe presuditi u skladu sa zakonom. Nažalost, kazao je Kuč, đaci već ispaštaju zbog potpunog nerada i nezainteresovanosti Ministarstva i same ministarke.

Nezadovoljno je i nastavničko vijeće muzičke škole ,,Petar II Petrović Njegoš“ iz Bara koje je reagovalo povodom ignorisanja njihovog prijedloga za izbor v.d. direktora te obrazovne ustanove.

– U dopisu koje je Ministarstvo poslalo školi, ostavljena je mogućnost da kolektiv predloži svog kandidata za v. d. direktora. Na prijedlog Nastavničkog vijeća, jednoglasno je prihvaćena profesorica flaute Tamara Stijepović. S obzirom da ste odbili naš prijedlog da pomenuta koleginica bude i novi v. d. direktorice škole, mi pitamo za razloge zašto ste nam nametnuli vašeg kandidata za tu poziciju. Po kojim kriterijumima i parametrima iz redova našeg koletiva nema kadra da stane na čelo škole? – pitaju se u Nastavničkom vijeću.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije