Connect with us

Politika

VLADA OBNOVILA ZAHTJEV ZA IZRUČENJE, BIZNISU TO NE SMETA: Carević otkupio zemljište od Marovića

Published

on

Potjernica za Marovićem aktivna od 2017. godine /Foto: Pobjeda

Dok Vlada Crne Gore, DF, Demokrate i URA prave cirkus oko izručenje pravosnažno osuđenog Svetozara Marovića, sazivajući hitne pres konferencije na kojima saopštavaju da su Srbiji obnovili zahtjev za izručenje i to DHL poštom, on slobodno trguje sa firmom Carinvest, koja je u vlasništvu Marka Bata Carevića, predsjednika opštine Budva, pišu Dnevne novine.

Kako saznaju Dnevne novine, Carević je krajem prošle godine od Svetozara i Dragana Marovića, kao i njihovog brata od tetke Ljuba Ilića otkupio pet parcela ukupne površine 12.503 kvadratna metra koje se nalaze na teritoriji opštine Kotor.

U kupovinu ovog kompleksa zemljišta bio je uključen i sadašnji direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić, koji je advokat Carevića i njegove firme Carinvest, zahvaljući kojem je i izabran prvo za predsjednika opštine Kotor, a zatim na funkciju prvog čovjeka tajne policije.

Prema saznanju Dnevnih novina uknjižba ugovora o kupoprodaji katastarskih parcela 436, 437, 440, 441, 442 koje su upisane u listu nepokretnosti broj 31 u Katastarskoj opštini Krimovice, Kotor, izvršena je 16. decembra prošle godine, kada je zemljište zvanično i pripalo Carinvestu, odnosno Careviću.

U pitanju su 790 kvadrata livade treće kategorije, 1.560 kvadrata šume treće kategorije, 845 kvadrata pašnjaka takođe treće kategorije, 1.088 kvadrata njive i 6.580 kvadrata livade.

Vlada Crne Gore je krajem decembra prošle godine, dok je Marović uveliko sklapao poslove sa Carevićem, obnovila Srbiji zahtjev za njegovo izručenje.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je tada na hitnoj pres konferenciji saopštio da je krajnje kompromitujuće da Marović, koji je priznao da je na čelu organizovane kriminalne grupe u Crnoj Gori, sada slobodno šeta drugom državom, a da njegov sin obavlja neke aktivnosti u biznisu.

Abazović je naveo da je prioritet Vlade borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, a da bi ta borba imala smisla, ljudi koji su oštetili budžet moraju za to da odgovaraju.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić kazao je da je DHL-om upućena molba za izručenje Marovića nadležnom državnom organu Srbije.

Crnogorske vlasti raspisale su u maju 2017. godine potjernicu za Svetozarom Marovićem, poslale zamolnicu za izručenje i dvije urgencije po kojima srpsko Ministarstvo pravde nije postupilo. Oni nijesu ni odbili, ni prihvatili zahtjev za izručenje.

Marović je osuđen na kaznu zatvora pošto je priznao da je bio na čelu kriminalne grupe koja je u više afera u Budvi oštetila državu za desetine miliona eura.

Na osnovu sporazuma koje je sklopio sa Specijalnim državnim tužilaštvom, on je osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije