Connect with us

Politika

ZBOG SINERGETSKOG EFEKTA: Neophodan jak savez procrnogorskog bloka

Published

on

Rezultati lokalnih izbora ukazuju da DPS, SDP i SD uz partije manjina prije lokalnih izbora u Podgorici i eventualnih vanrednih parlamentarnih izbora moraju razmišljati o formiranju šireg crnogorskog bloka, koji bi imao sinergetski efekat, prikupljajući i glasove neopredijeljenih glasača i razočaranih građanski orjentisanih birača

Lokalni izbori na Cetinju, u Mojkovcu u Petnjici nijesu bili sudbonosnog karaktera, teško da tako mali uzorak može da oslika pravo stanje na nivou države, ali rezultati svakako ukazuju na pozicije glavnih političkih igrača na crnogorskoj sceni. Dva dana kasnije, analiza rezultata ukazuje da nije bilo pomjeranja između dvije suprotstavljene političke opcije – suverenističkog i prosrpskog bloka – ali je evidentirano previranje unutar političkih opcija.

Demokratska partija socijalista zadržala je status ubjedljivo najjače političke stranke u državi i pored činjenice da je u Mojkovcu, Cetinju i Petnjici izgubila u odnosu na prošle lokalne izbore ukupno devet mandata i u ukupnom zbiru nešto više od dvije hiljade glasova u odnosu na parlamentarne izbore.

Odličan rezultat Socijaldemokratske partije na Cetinju pokazuje da ta stranka, uz i dalje neprikosnoveni DPS, polako postaje drugi stub crnogorskog bloka, dok Socijaldemokrate čekaju značajne reforme u stranci da bi povratile rejting koji su imale prije 30. avgusta.

Foto: Stevo Vasiljević

Demokratski front u koaliciji sa ,,građanskim“ SNP-om nije više dominantan kao na parlamentarnim izborima, dok Ura i Demokrate i pored blagog gubitka glasova i promjenljivih uspjeha, ipak uspijevaju da održe biračko tijelo.

Lista premijera Zdravka Krivokapića, iako on formalno ne stoji iza nje, u Mojkovcu u prvom samostalnom nastupu je ispunila cilj i ušla u lokalni parlament, dok iznenađenje predstavlja rezultat Ujedinjene Crne Gore, odnosno osvajanje mandata u gradu na Tari – kratak je rezime rezultata lokalnih izbora.

Rezultati izbora u tri grada ukazuju da DPS, SDP i SD uz partije manjina – prije lokalnih izbora u Podgorici i eventualnih vanrednih parlamentarnih izbora – moraju razmišljati o formiranju šireg crnogorskog bloka koji bi imao sinergetski efekat, prikupljajući i glasove neopredijeljenih glasača i razočaranih građanski orjentisanih birača.

MOJKOVAČKI PORAZ

Demokratska partija socijalista je na izborima u Mojkovcu doživjela bolan poraz, jer je nakon Nikšića u kratkom vremenskom roku ostala bez drugog jakog uporišta, ali je sa osvojenih respektabilnih 44 odsto ili 2.400 glasova dokazala da je najdominantnija partija u tom gradu.

U odnosu na prošle lokalne izbore DPS je izgubio četiri mandata, u odnosu na parlamentarne izbore nešto više od 150 glasova, ali ne treba smetnuti sa uma da je tada ova partija bila na poziciji vlasti, kao i da je na ovim izborima bila lišena pomoći bivšeg premijera, rođenog Mojkovčanina Duška Markovića.

Mojkovac slavi poraz DPS-a (Foto:Stevo Vasiljević)

Đukanovićeva partija je, u koaliciji sa SD-om, u gradu pored Tare imala jasnu strategiju: da ponovi rezultat sa parlamentarnih izbora, što znači nešto više od 46 odsto i da se nada da neka od manjih lista poput Ujedinjene Crne Gore ili građanske liste aktuelnog premijera ostane ispod cenzusa.

Ništa se od toga nije desilo: koristeći državne resurse u partijske svrhe, obećavajući i sprovodeći masovna zapošljavanja u državnim kompanijama, UCG i lista bliska premijeru Krivokapiću, samostalno su došle do iznenađujućih po šest odsto podrške osvojivši jedan, odnosno dva mandata. Time su zatvorili vrata DPS-u da može da odbrani Mojkovac nakon 16 godina.

Upravo je taj nedostatak koalicionog kapaciteta DPS-a izazvao prilično bizarno reagovanje jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića koji je sa osvojenih upola manje procenata od DPS-a u izbornoj noći prvi proglasio pobjedu, promovišući svog kandidata Veska Delića za budućeg gradonačelnika.

Dok se grlati poklič lidera DF-a miješao sa usklicima njegovih pristalica koji su sa mojkovačkih ulica podvriskivali ,,Ratko Mladić-naš heroj!“, sve mašući srpskim trobojkama, Mandić je propustio da pojasni pobjedničku strategiju DF-a. Tačnije: kako je to Front pobjednik lokalnih izbora, ako su, skupa sa bratskom SNP, imali 52 odsto lošiji rezultat nego avgusta 2020. godine.

I to uprkos ,,žestokoj pomoći“ sa strane.

BATINAŠKI TIMOVI

Na rezultat u Mojkovcu, osim zlupotrebe državnih resursa, svakako su uticala i dva ,,batinaška“ tima DF-a u Mojkovcu: jedan Marka Bata Carevića iz Budve, a drugi Marka Kovačevića iz Nikšića koji su bez ikakvog razloga upali u kuću aktiviste DPS-a gdje je bio izborni štab.

Moguće da je ista ekipa, potpomognuta ,,lokalcima“, skandirala osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću poručujući Mojkovčanima da je ideja ,,srpskog sveta“ dominantna u budućoj vladajućoj većini u tom gradu.

To sramno skandiranje očigledno nije zasmetalo nosiocu liste Ure u Mojkovcu Ivanu Ašaninu, bivšem DPS-ovcu koji je kao nekadašnji predsjednik mojkovačkog DPS-a poručio svojoj bivšoj političkoj partiji da je poslata u ,,političku prošlost“.

Djelovalo je politički groteskno, jer je prvi čovjek Ure za Mojkovac to izgovarao dok su, nekoliko desetina metara od stranačkih prostorija, likovali pobjednici uz skandiranje osuđenom ratnom zločincu Mladiću.

Biće u narednim danima potrebno da Dritan Abazović ili neki drugi vrhovnik te stranke objasni Ašaninu da će novu vlast u Mojkovcu činiti Ura – baš sa onima koji i dalje, glasno i bez zazora, slave zločinca Ratka Mladića. Kakva je to pobjednička poruka Ure, stranke koja je dio evropskog pokreta zelenih: suverenistički DPS je prošlost, ali je srebrenički kasapin Mladić budućnost“!?

Kada se pogledaju brojke, analize pokazuju da je Ura u Mojkovcu nešto porasla i u odnosu na prethodne lokalne izbore i u odnosu na rezultat iz avgusta, pa su došli na procenat podrške od šest odsto.

Demokrate su ostvarile rast u odnosu na avgust, ali imaju pad podrške u odnosu na prethodne lokalne izbore.

IZBORI U PRIJESTONICI

Izbori na Cetinju su bili manje neizvjesni od onih u Mojkovcu zbog očigledne supremacije crnogorskog bloka, ali jedini istinski dobitnik tih izbora je

Socijaldemokratska partija Raška Konjevića, od koje dominantno zavisi kako će izgledati buduća većina u tom gradu.

Ta je stranka sporazumom sa građanima i građanskim aktivistima prva krenula u izbornu kampanju tri mjeseca prije ostalih stranaka i ostvarila odličan rezultat od gotovo 23 odsto. Osim toga, gotovo polovinu imena na listi SDP-a činili su poznati Cetinjani, nestranačke ličnosti. Tako je ova partija pokazala da želi da proširi krug onih koji dijele iste vrijednosti građanske i evropske Crne Gore.

Zato je bio impresivan rezultat: SDP je na lokalnim izborima 2017. imala 926 glasova, na avgustovskim parlamentarnim je u tom gradu glasalo 1.368 građana, a na nedjeljnim su imali gotovo 2.100 glasova.

Rezultatom SDP-a na Cetinju valorizovana je i sjajna poslanička aktivnost Raška Konjevića i Draginje Vuksanović-Stanković čija je izjava da SDP ,,nikada neće izdati Crnu Goru“ bukvalno isključila Uru i Demokrate iz kombinacija za novu vlast na Cetinju.

Foto: Ivana Božović

Takav scenario, na iznenađenje suverenista, najavili su lider Demokrata Aleksa Bečić i potpredsjednik Ure Filip Adžić poručujući da je ,,DPS nakon 30 godina izgubio vlast i na Cetinju“.

Zašto je DPS na lokalnim izborima na Cetinju imao više od 1.500 glasova manje nego na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. i oko 700 glasova manje nego na prethodnim lokalnim izborima?

Razloge treba prije svega tražiti u uskopartijskim razlozima i interesima: zatvaranju liste za građanski orjentisane ljude i činjenici da izbor Miloša Ražnatovića nije imao konsensuz ni u lokalnom DPS-u.

Nedopustivo kasno ova partija odredila je svog nosioca liste izbjegavajući, kao i u Mojkovcu, da to bude aktuelni predsjednik opštine.

Na taj način je indirektno poslata poruka da dio DPS-a nije zadovoljan radom gradonačelnika prijestonice, što je uticalo na krajnji rezultat, kao i potpuno beskrvna kampanja koja se bezidejno, uz suviše opštih mjesta, obraćala partijskom članstvu i nije proširila krug pristalica.

Ipak, Cetinje je i na ovim izborima poslalo jaku poruku da više od 70 odsto građana podržava crnogorski blok, a da su Ura i Demokarte, ipak, na marginama političke scene u prijestonici. Ura je na Cetinju izgubila gotovo 500 glasova u odnosu na prošle lokalne i parlamentarne izbore, dok su Demokrate popravile

rezultat za oko 200 glasova, pretpostavka je birača DF-a koji nije izašao na izbore. Pad na Cetinju bilježe i Socijaldemokrate koje su sa 579 glasova 2017. i 552 u 2020. godini stigli do 389 glasova na ovim izborima, sada u koaliciji sa Liberalnom partijom.

Lokalni izbori u Petnjici su prošli bez iznenađenja. Pokazali su da DPS i dalje ima dominantan uticaj u bošnjačkom biračkom tijelu i pored određenog pada kojim nije ugrožena apsolutna vlast. Osvojena apsolutna većina svjedoči da manjinske stranke nemaju toliki uticaj na manjine, kao što to ima Đukanovićeva partija – dominantan stožer crnogorskog bloka.

1 Comment

1 Komentar

  1. RIR

    07.12.2021. at 11:35

    Zahvaljujuci Draginji ,Ivanu Vujovicu ,Konjevicu i Stanicu /koji su aktivni u odbrani interesa CG /rezultat je ocekivan a bice nadat se ubrzo i na parlamentarnim izborima –svaka čast !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije