Connect with us

Politika

ŽIVOPISNA BIOGRAFIJA KANDIDATKINJE ZA GUVERNERKU: Kako je Dakina ”poznanica” proganjala princa od Monaka po Budvi

Published

on

Piše: Balša Knežević

Skupština Crne Gore trebalo bi da sjutra razmatra predlog da aktuelna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović bude imenovana za guvernerku Centralne banke (CBCG).

Predsjednik države Jakov Milatović predložio je sredinom prošlog mjeseca Radović za guvernerku, izražavajući uvjerenje da će njegova kandidatkinja dobiti potrebnu većinu u Skupštini.

Međutim, izbor Radović je sve samo ne siguran. Ranije je saopšteno da će njen izbor podržati Demokratska Crna Gora, URA i SNP, dok će koalicija Za budućnost Crne Gore, Bošnjačka stranka (BS) i Albanska alijansa, sjutra u Skupštini reći svoj stav.

Kada je u pitanju Pokret Evropa sad (PES), izbor Radović podijelio je ovaj poslanički klub, jer značajan broj poslanika PES ne želi da podrži predlog da Radović bude na čelu CBCG. Razumljivo je da pristalice Milatovića podržavaju izbor Radović na čelo najveće monetarne institucije u državi jer se spekuliše da je predsjednik države veoma blizak ovoj kontroverznoj ekonomistkinji.

Irena Radović ima podršku Jakova, ali ne i čitavog PES-a

Dakina ”poznanica” bliska sa ”medijskom mafijom”

Sa druge strane premijer Milojko Spajić, odnosno njegova struja u parlamentu, kako saznajemo, protivi se njenom izboru, jer kao ekonomista i čovjek koji se razumije u finansije, vjerovatno je svjestan referenci i kapaciteta Radovićke.

Irena Radović važi za veoma kontroverznu osobu, za koju se vezuju skandali, ali i sumnjiva poznanstva. Kako smo već pisali ona je bliska paramedijskom koncernu Vijesti, poznatijem kao ”medijska mafija”, a javnost je bila upoznata i sa njenim sastancima sa kontroverznim svetosavskim biznismenom Miodragom Dakom Davidovićem, koji se odnedavno nalazi na crnoj listi SAD.

Još u vrijeme dok je premijer bio Zdravko Krivokapić, mediji su pisali da se, uz pritisak Davidovića intenzivno tražio način da se smijeni guverner Centralne banke Radoje Žugić i na njegovo mjesto postavi Radović.

Miodrag Daka Davidović i Miodrag Miško Perović: Kakav je njihov odnos sa Irenom Radović?

Irena Radović, koja je bila u veoma bliskim odnosima sa koncernom Vijesti preko jednog od njihovih urednika, bila je glavni favorit za guvernerku CBCG nakon ”oslobođenja” u avgustu 2020. godine, a očekivala je da je na tu poziciju ”pogura”, između ostalih, kontroverzni nikšićki biznismen.

O tome svjedoči i pisanje medija da se u decembru 2020. sastajala sa Dakom Davidovićem u jednom poznatom lokalu.

Skandal na Svetom Stefanu

Sumnjiva poznanstva sa kontroverznim biznismenom Davidovićem koji se nalazi na crnoj listi SAD, i veze sa ”medijskom mafijom”, nijesu najopskurnije okolnosti u biografiji kontroverzne Radovićke. Prilikom posjete princa Alberta Drugog od Monaka Crnoj Gori u junu 2013. godine, Radović je režirala nezapamćen skandal, kada je prinčeva delegacija morala da reaguje kod crnogorskih organa zbog ”nametljivog i nedoličnog” ponašanja aktuelne kandidatkinje za guvernerku. Narodski rečeno, Radović je toliko naskakivala na princa Alberta od Monaka da je to ostalo velika bruka za čitavu državu, koja je čak zabilježena u zvaničnoj diplomatskoj izjavi.

U zvaničnoj izjavi službenice generalnog sekreterijata Vlade Crne Gore u sektoru za poslove protokola, koja je bila nosilac programa posjete princa od Monaka Crnoj Gori od 19. do 21. juna 2013. godine, iznijete su teške optužbe na račun Radović.

Princ Albert od Monaka prilikom posjete Crnoj Gori: Dobro je prošao kako je mogao…

Detalji o ponašanju Radović iznijeti u izjavi koja je napisana nakon posjete princa Alberta, ne kompromituju samo aktuelnu kandidatkinju za guvernerku CBCG, već i državu Crnu Goru, jer je Radović 2013. godine, kada je upriličena posjeta, obavljala dužnost ambasadorke u Francuskoj i nerezidentno u Monaku. U nastavku prenosimo integralno izjavu službenice Vlade, u koju je Portal Aktuelno imao uvid.

”Nakon trodnevne posjete delegacije iz Monaka gospođa A.M.B., savjetnik Princa Alberta zamolila me je nekoliko puta da skrenem pažnju NJ.E. gospođi Ireni Radović, ambasadorki Crne Gore u Francuskoj (i u Monaku na nerezidentnoj osnovi) na njeno nametljivo i nedolično ponašanje koje je ispoljavala prema princu Albertu. To se konkretno odnosilo na njenu pretjeranu fizičku bliskost, zahtjeve da stalno bude uz princa Alberta iako se takvi zahtjevi kose sa protokolarnim pravilima, kao i na njeno ponašanje prema svim učesnicima programa posjete, uključujući i članove strane delegacije. Iz poštovanja prema funkciji koju obavlja Radović, nijesam se usudila da joj direktno skrenem pažnju na ponašanje, ali sam o tome odmah obavijestila svog šefa”, navodi se u zvaničnoj izjavi službenice Generalnog sekretarijata Vlade, čije ime, iz razumljivih razloga, nećemo pominjati.

Da li je praksa da prilikom posjete VIP gostiju angažujemo poslovnu pratnju?

U nastavku izjave službenice generalnog sekretarijata Vlade, iznijeti su detalji koji liče na scenario nekog kriminalističkog filma sa elementima erotike i drame.

”Prilikom obilaska Starog grada u Budvi, Radović me je pitala da joj kažem u kojem je apartmanu na Svetom Stefanu odsjeo princ Albert. Kako mi njeno obrazloženje ovog zahtjeva nije bilo dovoljno jasno, obratila sam se službenicima obezbjeđenja princa Alberta koji mi nijesu dali odgovor iz razloga bezbjednosti i uputili me na gospodina L.S. ađutanta princa Alberta”, navodi se u izjavi.

Irena Radović: Nesuđena princeza od Monaka

Kako se dalje ističe, na kraju je Radović ”odustala od daljeg interesovanja za prinčev broj apartmana”, ali skandalozno ponašanje se tu nije zaustavilio.

”Prilikom odlaska iz Budve prema Svetom Stefanu sjela je u VIP vozilo sa princem Albertom gjde su službenici obezbjeđenja morali da reaguju i da je zamole da napusti to vozilo kako bi pored Princa Alberta sjeo njegov ađutant.  Najveću neprijatnost sam doživjela u petak, 21. juna kada me je gospođa A.M.B., savjetnik princa Alberta, upitala da li nam je praksa da prilikom posjete VIP gostiju angažujemo poslovnu pratnju, jer je bila zaprepašćena izgledom i ponašanjem ženskih osoba koje su bile prisutne prilikom neformalne posjete Starom gradu u Budvi”, zaključuje se u izjavi.

Na osnovu svega što je navedeno, jasno je da bi izbor Radović na čelu CBCG, doprinio da se ”popravi renome” ne samo najveće monetarne institucije, već i čitave države. S obzirom na Milatovićeve reference i biografiju, nije ni čudo što podržava ovakav kadar.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije