Connect with us

Fudbal

MARAKANA MIJENJA IME: Zvaće se po legendarnom Peleu

Published

on

FOTO: Index

Slavni fudbalski stadion u Rio de Žaneiru, popularna Marakana, promijeniće svoj službeni naziv u stadion Edson Arantes do Nasimento – Rei Pele (Nascimento).

Odluku o promjeni imena stadiona donijele su vlasti brazilske savezne države Rio de Žaneiro u utorak, a kako bi ona postala službena mora je potvrditi guverner države.

“To je dostojan omaž čovjeku koji je zadužio brazilski nogomet i koji je nakon igačke karijere služio našoj zemlji”, kazao je zastupnik koji je pokrenuo projekt promjene imena stadiona, prenosi Hina.

Osamdesetogodišnji Pele, pravim imenom Edson Arantes do Nasimento, odigrao je veliki broj utakmica za reprezentaciju upravo na Marakani, a na toj je stadionu 1969. godine postigao i svoj 1000. pogodak u karijeri.

Dosadašnje službeno ime Marakane bilo je stadion Mario Filho, po novinaru koji je 40-ih godina prošloga stoljeća lobirao za njegovu izgradnju.

Na tom stadionu odigrana su finala svjetskih nogometnih prvenstava 1950. i 2014. godine te je održana svečanost otvaranja Olimpijskih igara 2016.

Iako je Pele legenda te po mnogima najbolji nogometaš svijeta, ne slažu se svi nogometni zaljubljenici u Riju kako je zaslužio da Marakana ponese njegovo ime. Neki smatraju kako je Mario Filho i dalje prikladnije ime, dok drugi misle da bi se, ako se već treba mijenjati ime stadiona, on trebao nazvati po nekome iz samoga Rija, a ne po Peleu koji je rođen u državi Minas Gerais, a većinu svog života proveo u Sao Paulu.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije