Connect with us

Sport

KAPISODA ZA LUČU: Na Evropskom prvenstvu nema lakih protivnika

Published

on

Na žrijebu grupne faze u Budimpešti, muške rukometne reprezentacije saznale su u četvrtak imena protivnika na Evropskom prvenstvu, koje će biti održano od 13. do 30. januara naredne godine u Mađarskoj i Slovačkoj.

Čak tri balkanske reprezentacije našle su se u grupi A – Slovenija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, a četvrti tim je Danska.

Žrijeb nam je u grupi za EP dodijelio svjetskog prvaka Dansku i dvije ekipe iz regiona Makedoniju i Sloveniju. Predsjednik Rukometnog saveza Petar Kapisoda u razogovoru za portal Luča ističe da je jasno da nema lakih protivnika na Evropskom prvenstvu, dodajući da je grupa slična prethodnom prvenstvu u Austriji.

„Znali smo da i ovog puta moramo da igramo protiv najboljih, a nakon žrijeba možemo da kažemo da smo mogli da prođemo bolje, ali da je isto tako, moglo da bude i teže. Grupa je slična onoj u kojoj smo bili i na prethodnom prvenstvu Evrope u Austriji, jer smo u januaru prošle godine takođe, igrali protiv dvije bivše jugoslovenske republike – Srbije i Hrvatske.

Sada nas očekuju dueli protiv druge dvije selekcije iz regiona, to su Slovenija i Sjeverna Makedonija, koje su redovni učesnici velikih takmičenja, pri čemu je Slovenija znala da se upusti i u borbu za sam vrh.

O kvalitetu Danske je suvišno govoriti, jer se radi o svjetskom i olimpijskom šampionu, ali smo prije dvije godine pokazali da možemo da pariramo i pobijedimo takvog velikana.

Na prošlom prvenstvu u Austriji smo probili led i upisali prvu pobjedu na šampionatima Evrope, vjerujem da sada imamo kvalitet da se uz dobre pripreme i raspoloživost svih igrača na koje selektor Zoran Roganović bude računao, nađemo i u glavnoj rundi“, objašnjava Kapisoda.

Foto: Bert Berišaj

Ekipa se nije samo borila za plasman na EP, već i za očuvanje uspomene na Gojka Vučinića. Kapisoda objašnjava da je njegov prerani odlazak veliki gubitak za crnogorski rukomet, dodajući, da je bio jedan od temelja i tvoraca kako muške, tako i ženske reprezentacije.

Bogato iskustvo i veliko znanje koje posjeduje u potpunosti je podredio nacionalnom timu, zahvaljujući njemu naše golmanke i golmani su u svim zvaničnim mečevima, bili na visini zadatka, a generalno je davao izuzetan doprinos u radu stručnog štaba i atmosferi koju smo imali u nacionalnim selekcijama.

Uostalom, brojne poruke podrške koju su mu slali reprezentativke i reprezentativci potvrda su koliko im je značio i koliko smo se nadali da će i ovog puta izaći kao pobjednik. Rukometaši su mu posvetili plasman na Evropsko prvenstvo, jer svi znamo koliko je on živio za taj rezultat i koliko je od prvog dana vjerovao u potencijal koji imamo.

Vječno ćemo čuvati uspomenu na njega, svjesni da nam je ostavio veliku obavezu da dostojno predstavljamo Crnu Goru na međunarodnoj sceni, kao što je on radio čitavog života“, kaže Kapisoda.

Gojko Vučinić

Ovogodišnji nastup rukometnih selekcija donio nam je osim plasmana muške na EP i plasman ženske ekipe na svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre. Kapisoda ističe da u posljednje dvije godine odkako je načelu Saveza nijesu propuštili nijedno veliko takmičenje, dodajući da je to podatak na koji je ponosan.

„Za malu državu sa ograničenom bazom kao što je Crna Gora od izuzetnog značaja je da bude učesnik svih velikih takmičenja, odnosno dio elite muškog i ženskog rukometa. Naše djevojke i momci pokazali su izuzetan nivo posvećenosti i zahvaljujući potencijalu i karakteru koji imaju, znali su da sruše i rukometne velikane kao što su Danska ili Norveška. Zato smo i dalje dio elite u obje konkurencije, uvaženi u evropskim rukometnim krugovima, jer rezultati koje naše selekcije ostvaruju, značajno prevazilaze mogućnosti i brojne limite koje imamo u poređenju sa mnogo većim državama od naše. Ova godian je u prvih pet mjeseci bila više nego uspješna, ali ne želim da je ocijenim i najuspješnojom u istoriji crngorskog rukometa, jer je do kraja 2021. ostalo još dovoljno vremena da napravimo i nove podvige na koje bi svi mogli da budemo ponosni“, objašnjava Kapisoda.

Na poziciji selektora ženske rukometne reprezentacije došla je Bojana Popović, što se nametnulo kao logično rješenje za mjesto selektora, ističe Kapisoda, dodajući da je kao član stručnog štaba dala ključan doprinos u plasmanu na Olimpijske igre u Tokiju.

„Nakon izuzetne igračke karijere, kao trener Budućnosti i član stručnog štaba reprezentacije, pokazala je da posjeduje sve potrebne reference i znanje da bude šef stručnog štaba. Uspješno je odradila prvu akciju i to u baražu za Svjetsko prvenstvo protiv Bjelorusije, evidentno je da u timu vlada odlična atmosfera, a vjerujem da će ekipa biti kompletna i da će spremno dočekati i najvažnije takmičenje u ovoj godini – Olimpijske igre u Tokiju. Ova generacija mnogo puta je obradovala Crnu Goru, pokazala pravi odnos prema dresu sa državnim grbom, a uz iskustvo i znanje koje Bojana i Maja Savić kao njena prva saradnica, posjeduju, vjerujem da su spremni i za izazov koji ih očekuje na najvećoj svjetskoj smotri sportista“, kaže Kapisoda.

Osim plasmana naših selekcija Rukometni savez CG bio je i centar svijetskog rukometa, organizacijom dva olimpijska kvalifikaciona turnira, po čemu smo kako objašnjava Kapisoda, jedinstveni u svijetu.

„Jedinstveni smo u svijetu zbog činjenice da smo bili domaćini dva od šest turnira u muškoj i ženskoj konkurenciji. Svjetska rukometna federacija (IHF) nam je ukazala veliku čast time što nam je povjerila organizaciju navedenih turnira, obavili smo višemjesečne pripreme i na kraju, vjerujem, svi dijelimo isti utisak – iz Crne Gore u svijet je otišla najljepša moguća slika, a država i Savez potvrdili su da mogu da budu domaćini tako značajnih međunarodnih takmičenja.

Sve četiri ekipe koje su bile u „balonu“, odnosno karantinu u kompleksu „Verde“, morale su da svakodnevno budu testirane na korona virus, odrađeno je dakle, više stotina testova, a rezultati su bili završeni u najkraćem mogućem roku. Takođe, morali smo da obezbijedimo dosljedno poštovanje normi u pogledu zabrane ulaska i izlaska iz kompleksa.

Posebni higijenski standardi morali su da budu ispoštovani i tokom svih treninga i utakmica, obroka, generalno boravka u kompleksu. Imali smo potrebne upute od IHF-a, naše ljude koji su svako iz svog domena bili zaduženi za određene aspekte, ali i zvaničnike IHF-a koji su nadgledali primjenu protokola. Sve je proteklo bez i najmanje problema, uostalom, utisci koje su javno saopštili svi učesnici turnira, govore sami za sebe.

Jedinstveni utisak svih timova je da smo imali sjajne uslove i da je organizacija bila na izuzetnom nivou, objašnjava Kapisoda.

„Jedinstven utisak svih timova je da su imali sjajne uslove, te da je organizacija bila na izuzetnom nivou. Svakako da će i komentari učesnika, ali i izvještaji koje su pripremili zvaničnici IHF-a biti od izuzetnog značaja prilikom donošenja budućih odluka o domaćinima narednih međunarodnih takmičenja, kako od strane IHF-a, tako i od strane EHF-a“, ističe Kapisoda.

Lično je predsjednik IHF-a, g-din Hasan Mustafa uputio čestitku Savezu i meni kao predsjedniku, na izuzetnoj organizaciji oba turnira i činjenici da smo uspjeli da ispoštjemo sve standarde, objašnjava Kapisoda, dodajući da je uspijeh bio i sačuvati zdravlje svih aktera, što u vremenu u kojem živimo, nije bilo ni malo jednostavno.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije