Connect with us

Region

HRVATSKA: Kako to da nema niti jednog zabilježenog slučaja gripe?

Published

on

Mjere za suzbijanje zaraznijeg virusa COVID-19 zauzdao je i epidemiju gripe

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u Hrvatskoj u ovoj sezoni do sada nije zabilježen još niti jedan slučaj gripe.

Goranka Petrović, voditeljica Odjela za respiratorne bolesti HZJZ-a, za Index je rekla da su u zadnjih par sedmica primili nešto uzoraka za dijagnostiku.

“To su mahom sve bili bolnički uzorci koji su imali tipičnu kliničku sliku influence. No niti jedan nije bio pozitivan na gripu. Na nivou Europe ima 50-ak slučajeva zabilježenih u tzv. sistemu sentinela, što je relativno malo”, dodala je.

Kliničko praćenje gripe u Europskoj mreži za nadzor gripe (EISN) uglavnom se temelji na izvještajima sentinel ljekara opšte prakse. Neki od sentinel sistema nadzora uključuju i pedijatre i ljekare s drugim specijalizacijama. Većina tih sistema izvještava o broju novih slučajeva bolesti sličnih gripi (influenza like illnes – ILI) ili o akutnim respiratornim infekcijama (ARI), a neke mreže prijavljuju i ILI i ARI.

Gripa slabi svuda u svijetu

Mada ova sezona gripe u Hrvatskoj i generalno na sjevernoj polutki još uvijek nije u punom zamahu, za očekivati je da će biti značajno slabija nego što je bila prethodnih godina.

Naime, takvi trendovi zabilježeni su i na južnoj hemisferi tokom njihove sezone gripe od aprila do juna koja se ove godine podudarila sa širenjem covida-19. To vrlo jasno pokazuju podaci prikupljeni u zemljama južne polulopte.

Osim toga, američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti posljednjih je mjeseci zabilježio istorijski  niske nivoe cirkulacije gripe u međusezoni u SAD-u.

Za takav razvoj situacije postoji nekoliko logičnih tumačenja.

Suzbijanje zaraznijeg covida-19 suzbija i manje zaraznu gripu

Prvi i najvažniji mogao bi se sažeti u tezu da suzbijanje zaraznijeg covida-19 pomoću strogih epidemioloških mjera, istovremeno suzbija i manje zaraznu gripu.

Virusi gripe, baš kao i SARS-CoV-2, šire se prvenstveno kapljičnim putem. No virus sezonske gripe s R0 = 1,28 (što znači da jedna bolesna osoba u prosjeku zarazi 1,28 zdravih) manje je zarazan od virusa SARS-CoV-2  kojem je R0 = 2 – 3,5. Stoga su epidemiološke mjere koje su dovoljno stroge da obuzdaju širenje SARS-CoV-2, takođe dovoljne da se drastično smanji širenje gripe.

Prema CDC-u, u prilog tome govori činjenica da je u Sjedinjenim Državama, cirkulacija virusa gripe naglo pala u roku od dvije sedmice od proglašenja hitne situacije zbog covida-19 i široke primjene epidemioloških mjera koje su, među ostalim, uključivale zatvaranje škola, socijalno distanciranje i nošenje maski.

Takođe treba imati na umu da je ove godine značajno pao i broj putovanja, kako unutar država, tako i među državama.

Pad u cirkulaciji virusa gripe, koji je zabilježen u SAD-u, dogodio se i u drugim zemljama sjeverne hemisfere i u tropskim krajevima, a umjerena klimatska područja na južnoj hemisferi praktički je uopšte nisu imala.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije