Connect with us

Region

BEOGRAD: Svijetleći falus ponovo se postavlja, ovog puta u humanitarne svrhe

Published

on

(FOTO: Nova.rs)

Skulptura “Keep Light” u obliku četiri metra visokog falusa od armature ukrašenog lampicama, kojom je njen autor Andrej Josifovski Pijanista izazvao veliku buru kada ju je postavio pred Skupštinu grada Beograda, ponovo će se naći na javnom mjestu u centru Beograda sjutra od 17 sati, ali ovaj put u okviru humanitarne akcije.

– Skulptura “Keep Light” biće izložena sjutra od 17 do 19 sati na otvorenom, na javnoj površini ispred galerije “Neon” kod Brakovog mosta, to je bivša galerija “Štab”. Odlučio sam se da je postavim ponovo na otvorenom da bi bile ispoštovane sve mjere zaštite od širenja koronavirusa, s obzirom na to da će ljudi moći da dođu i fotografišu se sa njom. Istovremeno će biti prikupljan novac za djecu (za uplaćivanje pomoći za lečenje, kao i pripremu novogodišnjih paketića za najugroženije), kao i za organizovanje događaja iz umjetnosti i kulture, jer to vidim kao problem – kaže Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i ulični umjetnik.

Pijanista ispred svog rada (FOTO: nova.rs)

Pijanista napominje da postavljanje skulpture nema veze sa galerijom u Crnogorskoj ulici 10, gdje je za 19 sati najavljeno otvaranje prvog Sajma savremene umjetnosti CAF. A sama skulptura “Keep Light” će, kako je navedeno u najavi događaja na društvenim mrežama, naknadno biti stavljena na onlajn aukciju.

– Kada skulptura u 19 sati bude odvezena sa tog prostora ispred, u galeriji će početi Sajam na kojem će se predstaviti 17 umjetnika, a među njihovim radovima će biti i neki moji – dodaje Pijanista.

Postavljanjem ove sculpture prošlog petka u okviru svog projekta “Golden Friday” (Zlatni petak) na prostor ispred Skupštine grada Beograda da bi, kako je rekao, “ponovo opomenuo društvo u kojem živi na posljedice koje nam je ova godina ispostavila kao bilans”, Pijanista je izazvao šok i potom veliku buru u javnosti.

Mnogi prolaznici i sugrađani koji su dolazili pred Skupštinu grada da provjere da nije u pitanju lažna vijest iste večeri pravili su selfije sa skulpturom dok je Pijanista nije odvezao odatle.

– Sada će svi koji to žele moći da se fotografišu sa radom i uz to učine i dobro djelo – dodaje Pijanista.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije