Connect with us

Evropa

BLOKIRANO PROŠIRENJE EU: Balkan na čekanju

Published

on

(FOTO: pbs.org)

Zaključci ministara EU o proširenju na zemlje Zapadnog Balkana blokirani su i malo je vjerovatno da će biti usvojeni kako je planirano na sjutrašnjem sastanku Savjeta EU u Briselu.

Iz Savjeta EU kažu da je ostalo ”još par sati” za eventualni dogovor, a EU ministri opštih poslova na agendi sjutrašnjeg sastanka pitanje proširenja stavili su pod tačkom ”svi ostali poslovi”.

Istovremeno, najavljeno je da se pitanje proširenja neće naći ni na agendi sastanka lidera EU 27 koji na samit u Brisel dolaze 10. i 11. decembra.

“Nije nemoguće da se pitanje proširenja ne pokrene, ali agenda je već prepuna”, ocjenjuju u Briselu.

Iz njemačkog predsjedavanja Savjetom EU kažu da su frustrirani zbog nemogućnosti napretka po pitanju pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju koji je, bar trenutno, blokirao proces usvajanja zaključaka o svim zemljama iz procesa proširenja.

“Učinili smo sve što je bilo moguće da bi došlo do kompromisa, ali do ovoga trenutka to je nemoguće uraditi. Nezadovoljni smo činjenicom da Bugarska blokira pristupne pregovore zbog bilateralih istorijskih pitanja koja ne pripadaju kontekstu proširenja”, navodi visoki EU diplomata.

On navodi da je zbog blokade pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju, blokirana i Albanija.

“Cijela stvar je blokirana, i to je zaista nepovoljno”, zaključuju u Briselu.

U Briselu napominju da se pregovori nastavljaju, ali da nema puno optimizma oko pozitivnog ishoda do kraja godine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije