Connect with us

Region

EPILOG: Minneapolis će isplatiti 27 miliona dolara porodici ubijenog Džordža Flojda

Published

on

Gradsko vijeće Minneapolisa donijelo je odluko o isplati odštete familiji ubijenog Džordža Flojda u iznosu od 27 miliona dolara.

Rezultat je to građanske tužbe koju je porodica Flojd pokrenula nakon slučaja ubistva 25. maja 2020. godine.

Advokat porodice ubijenog Flojda Ben Crump izjavio je kako ova odluka Gradskog vijeća Minneapolisa šalje snažnu poruku građanima SAD-a, ali i drugima.

“Stravična smrt Flojda pokrenula je brojne zahtjeve za pravdom i promjenama. Ova odšteta šalje snažnu poruku i dokazuje da su životi Afroamerikanaca bitni te da policijska brutalnost prema ljudima drugačije boje kože mora prestati”, rekao je Crump.

Odšteta se u ovom slučaju odnosi na građansku parnicu koju je pokrenula porodica Flojd protiv Grada Minneapolisa i četvorice policajaca koji su bili prisutni tokom njegovog hapšenja.

Povodom odluke Vijeća, oglasio se i Flojdov brat Rodni Flojd koji je naglasio kako je ovaj korak neophodan za sve u SAD-u.

“Ljudi koji su voljeli Džordža uvijek su slijedili njegov put optimizma i nade da se stvari mogu promijeniti u boljem smislu. Nadamo se da je ovaj sporazum dio toga te da će Minneapolis poslije ovoga biti bolje mjesto”, rekao je Rodni Flod.

Sestra ubijenog Flojda, Bridžit Flojd izjavila je kako je porodica Flojd pretrpjela nenadoknadive gubitke ubistvom njenog brata.

Kako se navodi, dio nagodbe, odnosno iznosa odštete koju će isplatiti Minneapolis, ići će u fond za pomoć privrednicima u ulici u kojoj je ubijen Džordž Flojd. Prema informacijama američkih medija, za taj fond izdvojiće se 500.000 dolara.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije