Connect with us

Svijet

EVROPA U SNIJEGU: U Holandiji prva sniježna oluja nakon 10 godina

Published

on

Savjet građanima Holandije je da ostanu kod kuće / Foto: Portal Luča

Holandiju je zahvatila prva velika sniježna oluja u posljednjih 10 godina, koja je poremetila saobraćaj, a hladni talas nastavlja da se kreće prema ostalim dijelovima sjeverne Evrope.

Željeznički saobraćaj zbog nanosa snijega poremećen je i u susjednoj Njemačkoj, a Britanci se u području Sjevernog mora pripremaju za dolazak oluje koju su holandski meteorolozi nazvali ‘Darcy’.

Vremenske su nepogode u tolikoj mjeri loše da je holandska vlada odlučila da na nekoliko dana zatvori sve centre za testiranje na koronavirus. Holandska meteorološka agencija KNMI je u cijeloj državi objavila crveni alarm, upozoravajući na vjetrove koji će duvati brzinom i do 90 kilometara na sat i na “jaku hladnoću”.

Visina sniježnog pokrivača je do 40 cm, što je u Holandiji rijetkost / Foto: Portal Luča

Internet stranica koja se bavi prognoziranjem vremena Weer.nl upozorila je na to da kombinacija snažnog vjetra sa sniježnim padavinama “službeno znači sniježnu oluju u cijeloj zemlji”.

“Radi se o prvoj većoj sniježnoj oluji nakon duljeg razdoblja. Naime, posljednja je zemlju zahvatila u januaru 2010,” kažu meteorolozi.

U većem dijelu zemlje dosad je napadalo između pet i 10 centimetara snijega, a u nekim je dijelovima izmjereno i 30 centimetara.

Vozačima se savjetuje da izbjegavaju putovanja. U idućih deset dana u cijeloj se zemlji očekuju temperature ispod nule.

U Holandiji otežan saobraćaj / Foto: Portal Luča

U Njemačkoj snijeg je uvelike omeo željeznički saobraćaj u Sjevernoj Rajni Vestfaliji i izazvao velike zastoje.

U sjevernim dijelovima Njemačke očekuje se do 40 centimetara snijega.

Snijeg je padao i u Belgiji, ali u mnogo manjim količinama, no u toj se zemlji očekuje veliki pad temperatura.

U Britaniji vlasti su izdale vremenska upozorenja za jugoistočnu Englesku uz najavu mnogo snijega i otežane uslove saobraćanja cestama, željeznicom i vazduhom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije