Povežite se sa nama

Evropa

35. GODINA OD KATASTROFE: Otkriveni tajni dokumenti o Černobilju

Objavljeno

-

Foto: Beta/AP Arhiva
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Sovjetski Savez znao je da je nuklearna elektrana u Černobilju, na prostoru današnje Ukrajine, bila opasna i prikrivao je u njoj hitna stanja prije eksplozije reaktora 1986, objavile su ukrajinske vlasti otkrivajući arhive na 35. godišnjicu katastrofe.

Nakon neuspjelog testiranja četvrtog reaktora u nuklearnoj elektrani, na području tadašnjeg Sovjetskog Sveza, oblaci radioaktivnog materijala iz Černobilja proširili su se Evropom u najvećoj svjetskoj nuklearnoj katastrofi.

Arhivi pokazuju da je radijacije bilo i 1982. godine, što se tada prikrilo “mjerama za sprječavanje panike i provokativnih glasina”, kako je pisalo u izvješću tadašnje tajne službe KGB, objavila je juče ukrajinska tajna služba SBU.

Dodaje da je odvojenih “hitnih stanja” u nuklearki bilo i 1984.

Znalo se da je jako opasna

Tako je “godine 1983, sovjetski vrh u Moskvi bio obaviješten da je černobiljska nuklearna elektrana jedna od najopasnijih u Sovjetskom Savezu zbog manjka sigurnosne opreme”, navodi SBU.

Kada je francuski novinar prikupio uzorke vode i tla iz područja Černobilja nakon nesreće 1987. godine, KGB je te uzorke zamijenio drugima u specijalnoj operaciji, navodi SBU pozivajući se na drugo izvješće koje je takođe izradio KGB.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije