Povežite se sa nama

Evropa

Austrija donijela istorijski zakon: Neizlječivo bolesni će moći odlučiti umrijeti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Austrijski parlament usvojio je sinoć velikom većinom zakon o potpomognutom samoubistvu prema kojem će teško bolesnima biti omogućen pristup smrtonosnom lijeku od Nove godine.

Međutim, ta je opcija otvorena samo za osobe koje su trajno teško i neizlječivo bolesne. Aktivna eutanazija i dalje je zabranjena.

Novi zakon postao je nužan nakon što je Ustavni sud ukinuo zabranu potpomognutog samoubistva. Po mišljenju sudaca, time se krši pravo na samoodređenje.

Novi Zakon o potpomognutom samoubistvu sadrži nekoliko uslova koji moraju biti ispunjeni. Tako osoba koja ga traži mora imati najmanje 18 godina i medicinsku dijagnozu, a svaki slučaj će procjenjivati dva ljekara. Osim toga, moraće proći najmanje nekoliko sedmica kako bi se osiguralo da se eutanazija ne traži zbog privremene krize. Tek nakon toga moći će dobiti smrtonosni lijek u apoteci.

Vladajuća konzervativna Austrijska narodna stranka (OeVP) i partnerski Zeleni podržali su zakon u parlamentu, kao i opozicioni socijaldemokrati i liberalna stranka Neos. Jedino se krajnje desna Slobodarska stranka Austrije (FPOe) nije saglasila.

Ministrica pravosuđa Alma Zadić iz Zelenih istakla je da će biti preduzete i mjere za ponudu alternativa samoubistvu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije