Povežite se sa nama

Evropa

BIĆE “OPERISANIH”: Danska će kriminalce slati u zatvor na Kosovu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

DANSKA će poslati do 300 zatvorenika koji treba sa budu deportovani u zatvor na Kosovu i zauzvrat finansijski pomoći razvoju zelene energije u toj zemlji, rekla je u četvrtak kosovska ministrica pravosuđa.

Dogovor kojim se želi ublažiti pritisak na danski zatvorski sistem izaziva dvojbe u pogledu tretmana zatvorenika. Danska vlada tvrdi da će biti jednako tretirani kao i u Danskoj.

To je dio planova koje je ove sedmice predstavila danska vlada, a koji predviđaju ulaganje više novca u zatvorski sistem kako bi se ublažio problem odliva zaposlenika i najvećeg broja zatvorenika od 1950-ih, dijelom zbog jačanja nasilja bandi.

Kaznu će služiti na istoku Kosova

Tristo kosovskih zatvorskih ćelija namijenjeno je osuđenim kriminalcima koji potiču iz zemalja koje nisu članice Europske unije, a koji treba da budu deportovani iz Danske nakon odsluženja kazni.

Kazne će služiti u Gnjilanu na istoku Kosova, rekla je kosovska ministrica pravosuđa Albulena Haxhiu naglasivši da zatvorenici nisu visokorizični.

Dogovor, koji još mora odobriti kosovski parlament, predviđa da će Kosovo dobiti 210 milijuna eura za kapitalna ulaganja, ponajprije u obnovljive izvore energije.

Desetogodišnji ugovor bit će potpisan sljedeće sedmice, rekla je ministrica.

Ministar tvrdi: Zatvorenici će imati ista prava kao u zatvorima u Danskoj

Danski ministar pravosuđa Nick Hekkerup rekao je kako je uvjeren da će ljudska prava zatvorenika biti poštovana u skladu s međunarodnim standardima.

“Vrijedit će posve jednaka pravila kakva vrijede u zatvorima u Danskoj”, rekao je za danske medije.

Kosovo u ovome trenutku ima 1642 zatvorenika u 11 zatvora i pritvornih centara, koji mogu primiti oko 2400 ljudi.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije