Connect with us

Evropa

BREXIT: Velika Britanija i EU postigli trgovinski sporazum

Published

on

Evropska unija i Velika Britanija postigle su u četvrtak sporazum o trgovinskim odnosima nakon Brexita, sedam dana prije nego što Britanija zauvijek napusti jedan od najmoćnijih trgovinskih blokova, u svom najvećem vanjskopolitičkom zaokretu od kraja carstva.

Predsjednica evropske komisije Ursula Von der Lejen je nakon postignutog sporazuma izjavila: “Napokon smo postigli sporazum. Bio je to dug i naporan put.”

Dodala je da je sporazum “fer” i “balansiran”, te da je bilo “pravedno i odgovorno” za obije strane da krenu u njegov dogovor.

Von der Lejen kaže da će pravila tržišnog nadmetanja “biti poštena i takva će ostati”, obećavajući da će se pravila i standardi EU “poštovati”. Dodaje da su dogovoreni “učinkoviti alati za reakciju ako se pravila tržišnog nadmetanja budu krivila”.

“Velika Britanija i Evropska unija će nastaviti saradnju na svim područjima od zajedničkog interesa, kao što su klimatske promjene, energija, sigurnost i transport”, dodala je.

Von der Lejen je takođe potvrdila da je dogovoreno pet i po godina “pune predvidljivosti za ribarske zajednice”.

“Zajedno ćemo postići više nego razdvojeni.”

Džonson: Uspjeli smo sa sticanjem najvećeg trgovinskog sporazuma do sada

Ubrzo se javnosti obratio i britanski premijer Boris Džonson. Na početku obraćanja kazao je da je Velika Britanija “uspjela da stekne najveći trgovinski sporazum do sada”.

Džonson je poručio da će sporazum omogućiti izvoznicima da još više posluju “s evropskim prijateljima”. Dodao je da su “Britanci od početka znali da je to izvodljivo, ali da im je rečeno kako je to nemoguće”.

Britanski premijer je kazao da će “prvi put od 1973. biti nezavisna obalna država s potpunom kontrolom svojih voda”, dodavši da će ribarskim zajednicama pomoći sa 100 miliona funti za modernizaciju flote.

Govoreći o pregovorima, Džonson je rekao da su “rasprave ponekad bile žestoke, ali na kraju smatra da je ovo dobar posao za cijelu Europu”.

“Po mom mišljenju neće biti loše za EU da na svom kućnom pragu ima prosperitetnu, dinamičnu i zadovoljnu Veliku Britaniju.”

Džonson je poručio da će postojati “uzajamno poštovanje i priznanje”.

“Preuzeli smo kontrolu nad svojim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribarstvom”

“Imamo sporazum”, izjavio je izvor iz Downing Streeta. “Preuzeli smo kontrolu nad svojim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribarstvom”.

“Sporazum je fantastična vijest za porodice i poslovne ljude u svim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva. Potpisali smo prvi trgovinski sporazum utemeljen na nultim tarifama i nultim kvotama koji je ikad postignut s EU.”

“Ostvarili smo odličnu stvar za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo u rekordnom vremenu i u iznimno izazovnim uslovima, štitimo integritet našeg unutrašnjeg tržišta i mjesto Sjeverne Irske u njemu”, rekao je izvor.

Barnier: Sat više ne otkucava

Glavni europski pregovarač u ovom sporazumu Majkl Barnier poručio je da “sat više ne otkucava”.

Zahvalio je svim političarima, građanima, pa čak i novinarima koji su odigrali ulogu u ovim pregovorima.

“Danas je dan olakšanja, ali ispunjen i nekom tugom dok poredimo ono što je bilo prije s onim što nam predstoji.”

Barnier je potvrdio da sporazum sada moraju ratifikovati britanski i evropski parlament, pa svih 27 država članica Evropske unije.

Godinu dana pregovori stajali na mjestu, ključna bila tri pitanja

Podsjetimo, Velika Britanija je iz Evropske unije izašla u januaru i imala rok do 31. decembra da postigne trgovinski sporazum s Briselom. Međutim, pregovori se nisu pomicali gotovo godinu dana zbog tri ključna pitanja oko kojih nijedna strana nije htjela popustiti – ribarstvo, jednaka prava i upravljanje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije