Connect with us

Evropa

BRISELSKI PORTAL: Crna Gora i Albanija potpuno usklađene sa spoljnom politikom EU

Published

on

Crna Gora i Albanija jedine od država zapadnog Balkana imaju stoprocentu usklađenost sa spoljnom politikom Evropske unije (EU), objavio je briselski portal ,,Euroactiv”, pozivajući se na podatke Evropske komisije. Najmanji procenat usklađenosti, prema tim podacima, ima Srbija

Kako navodi briselski portal, u 2020. godini, stopa usklađenosti Srbije sa izjavama visokog predstavnika EU za spoljne poslove u ime odluka EU i Savjeta iznosila je 56 odsto, što se i navodi u najnovijem izvještaju Evropske komisije.

“Poređenja radi, Albanija i Crna Gora su bile u potpunosti usklađene, dok je Sjeverna Makedonija imala 96 odsto a Bosna i Hercegovina 70 odsto”, navodi briselski portal.

Evropska komisija je u utorak (19. oktobra) objavila svoje redovne izvještaje kao „Paket proširenja“, koji pokrivaju Srbiju, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Dio političkih subjekata u Crnoj Gori tvrdio je ranije da službena Podgorica nema obavezu da se sasvim usklađuje sa spoljnopolitičkim deklaracijama i mjerama Evropske unije i da to ne utiče na proces evropskih integracija.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije