Connect with us

Evropa

DIPLOMATSKI NESPORAZUMI: Ambasador Srbije pozvan na razgovor zbog optužbi na račun susjeda

Published

on

Ambasada Srbije u Sofiji

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor ambasadora Srbije Željka Jovića zbog toga što je profesor Dragan Simeunović u razgovoru za “Srpski svet” uvrijedio državu Bugarsku optuživši je za aspiracije prema Makedoniji, saznaje portal Luča.

Simeunović govorio je o “albanskom primitivizmu i bugarskim aspiracijama”:

“Ovdje još uvijek može biti konflikata. Nama nedostaju instituti koji bi proučali susjede. Institut za Albance, institut za Hrvate, institut za Bugare, ali i njima trebaju instituti da proučavaju nas, Srbe, da bismo jedni druge razumjeli. Mi se ne poznajemo dovoljno. Zato imamo na djelu albanski primitivizam i stalne bugarske aspiracije. Kada bi prosvećeni ljudi mogli više da utiču na vlast, bilo bi mnogo bolje, rekao je u „Srpskom svijetu“ dr Dragan Simeunović, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka, na Pravnom fakultetu, v.d. je direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost i dugogodišnji međunarodni ekspert.

Ovaj region je dodatno opterećen problemima kao što su neriješene granice, apetiti, pohlepa… Primjer Bugarske prema Makedoniji. Tjeraju ih da menjaju istoriju. Dobar, pametan, prosvećen čovjek će željeti da živi u miru i harmoniji sa komšijom jer je to najbolje za njega, za njegovu porodicu, zemlju“, naglasio je prof. dr Simeunović i ukazao na perfidnu igru velikih sila:

„Nekada su velike sile igrale na slovenski faktor, tjerajući sve južne Sloveni da žive u istoj državi, tako da nije samo Aleksandrova pohlepa za teritorijama bila razlog za stvaranje Jugoslavije, već je ta velika zemlja bila brana Njemačkoj za prodor na istok. Danas velike sile igraju na albanski faktor jer prosječan albanski vojni obveznik ima 22 godine, a srpski – 47 godina, ako to može da se nazove obveznikom. Albanci su mladi, imaju mnogo djece, žive u 4-5 država. A mi smo postali sebični. Dokaz za to su abortusi. Da ih nema godišnje po 200.000 za 20 godina bi nas bilo četiri miliona više. Nama je komunizam isisao patrijarhalni moral i svijest. Mi smo na putu da se samouništimo“, upozorava gost „Srpskog svijeta“, ukazujući na slične svjetske tokove”.

Prethodno, jula 2019. ambasador Srbije u Sofiji bio je pozvan na sastanak u bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova , po nalogu ministarke Ekaterine Zaharijeve, zbog neprimjerenih komentara ministra Ivice Dačića o bugarskom premijeru Bojku Borisovu.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije