Connect with us

Evropa

FRANCUSKA: Okrivljeni napadači na Šarli Ebdo

Published

on

Foto: Twitter @Charlie_Hebdo_

Francuski sud proglasio je krivim 14 saučesnika u napadima iz januara 2015. godine na francuski satirični časopis Šarli ebdo i jevrejski supermarket u Parizu.

Jedna osoba od troje osumnjičenih, kojoj  će se suditi u odsustvu, je proglašena krivom za finansiranje terorizma i pripadnost kriminalnoj terorističkoj mreži. Smatra se da je živa i da je u bjekstvu od međunarodne potjernice u Siriji, gdje se pridružila ISIL-u (ISIS).

Saučesnici su proglašeni krivim po različitim optužbama, počev od članstva u kriminalnoj mreži do saučesništva u napadima. Optužbe povezane sa terorizmom povučene su za nekoliko optuženih koji su proglašeni krivim za lakša krivična djela.

Izricanje presude uslijediće uskoro. Tužioci su zatražili kazne od pet godina do života za navodne saučesnike.

Suđenje je ponovo otvorilo jednu od najmračnijih epizoda moderne Francuske, a napadi su označili pojavu talasa nasilja koji je od tada ubio još osoba.

Trodnevni napadi u Parizu započeli su 7. januara 2015. godine, ubistvom 12 ljudi u kancelarijama Šarli ebdo-a, koje su objavile pogrdne crtane filmove proroka Muhameda.

Napad na nedjeljni satirični magazin praćen je ubistvom francuske policajke 8. januara i napadom na košer supermarket “Hiper Cacher”, na jugu Pariza, dan kasnije.

Trojica napadača imala su veze sa Al-Kaidom i ISIL-om, a policija ih je ubila u odvojenim sukobima.

 

(aljazeera.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije