Povežite se sa nama

Evropa

I TAMO PRAVE PROBLEME: U Atini priveden pravoslavni sveštenik, papu nazvao jeretikom

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo sastao se u Atini sa arhiepiskopom Atine i cijele Grčke Jeronimom drugim, a nepovjerenje koji mnogi pravoslavni Grci gaje prema takvim susretima ilustrovao je protest jednog pravoslavnog sveštenika u trenutku ulaska pape u rezidenciju poglavara Grčke pravoslavne crkve.

– Papa, ti si jeretik! – tri puta je uzviknuo sveštenik dok je Franjo dolazio u rezidenciju.

Sveštenik je pao na zemlju i policija ga je odvela, a činilo se da poglavar Rimokatoličke crkve nije to ni primijetio dok je ulazio u rezidenciju na sastanak sa pravoslavnim poglavarom.

Incident je uslijedio posle manjih protesta na Kipru koji je papa prethodno posjetio, a čiji su etnički grčki stanovnici takođe velikom većinom pravoslavni.

Papa je tokom boravka na Kipru pozvao na pomirenje pravoslavih i katoličkih hrišćana.

Papina zvanična poseta Grčkoj je prva posjeta jednog pape od 2001. godine, kada je u Atini bio papa Jovan Pavle drugi, koji se tada izvinio za grijehe koje su katolici „činjenjem ili propuštanjem“ skrivili prema „pravoslavnoj braći“ tokom vjekova.

Papa Franjo je izvinjenje ponovio danas pred Jeronimom i drugim pravoslavnim sveštenicima, rekavši da se stidi zbog postupaka katolika koji su zbog „žeđi za dominacijom i moći ozbiljno oslabili naše zajedništvo“.

Katolici i pravoslavci su se podijelili oko niza pitanja, uključujući primat pape.

Jeronim je rekao papi da deli njegov pogled o stvaranju čvrstih veza za suočavanje sa globalnim izazovima kao što su migrantska kriza i klimatske promene.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije