Povežite se sa nama

Evropa

PODACI EUROSTATA: U EU niži standard od Hrvata imaju samo Bugari

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Standard građana u Hrvatskoj bio je u pandemijskoj 2020. godini približno za trećinu niži od prosjeka u Evropskoj uniji, a lošiji je samo u Bugarskoj, pokazuje danas objavljeni izvještaj Eurostata

Eurostat mjeri standard stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, koja pokazuje koliko su dobara i usluga pojedinci konzumirali, bilo da su za njih plaćali sami ili su trošak snosile države odnosno nevladine organizacije, napominju u evropskoj statističkoj kancelariji.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku iskazana je standardom kupovne moći, vještackom valutom koja eliminiše razlike u cijenama među zemljama.

U 2020. najviši je standard, iskazan stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, zabilježen u Luksemburgu, za 45 posto veći od prosjeka Evropske unije, prema najnovijoj procjeni Eurostata.

Slijede Njemačka i Danska, gdje je bio za 24 odnosno 22 posto veći od prosjeka, a blizu su i Holandija i Austrija, gdje se kretao na 17 odnosno 16 posto iznad evropskog prosjeka.

Najbliži su prosjeku po stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku u 2020. bili Kipar, Italija i Litvanija, gdje je standard bio niži za oko četiri odsto od prosječnog na nivou Unije.

U Irskoj je bio za 10 procenata ispod, a u Francuskoj isto toliko iznad proseka.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije