Connect with us

Evropa

PRODUŽENO ZAKLJUČAVANJE: Njemačka ostaje zatvorena do sredine aprila

Published

on

Njemačka savezna i pokrajinske vlade dogovorile su produženje zaključavanja do 18. aprila i pozvale građane da tokom uskršnjih praznika pet dana ostanu kod kuće kako bi savladali treći val pandemije koronavirusa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je na konferenciji za novinare da je Njemačka u vrlo ozbiljnoj situaciji, s obzirom na širenje sojeva virusa i sve veći broj infekcija.

Ta država je početkom marta počela suzdržano da ublažava ograničenja, ali je širenje zaraznijih sojeva virusa izazvalo zabrinutost zbog preopterećenja bolnica, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema podacima Instituta za infektivne bolesti “Robert Koh”, u ponedjeljak je sedmični broj slučajeva na sto hiljada stanovnika iznosio 107, što je iznad praga od 100 na kojem jedinice za intenzivnu njegu ostaju bez kapaciteta.

Njemački građani bi, prema sporazumu, trebalo da ostanu kod kuće pet dana, počev od 1. aprila, pri čemu bi u što većoj mjeri trebalo da izbjegavaju fizičke kontakte.

Navodi se da sporazumom nije predviđeno zatvaranje svih trgovina, uključujući supermarkete, što je tražila Merkel. Tokom praznika biće zabranjena velika okupljanja, koja će biti ograničena na dva domaćinstva ili do pet ljudi.

Merkel je rekla da se ne savjetuju putovanja u inostranstvo.

Njemci, kako se navodi, mogu slobodno putovati čak i usred pandemije, ali hoteli u toj zemlji ne smiju iznajmljivati sobe turistima, što ostavlja putovanja u inostranstvo kao jedinu mogućnost ljudima koji žele otići na odmor.

Za aviokompanije se uvodi obaveza testiranja putnika i članova posada prije polaska u Njemačku, ali Merkel i državni čelnici nijesu uspjeli da uvedu obvezan karantin za sve putnike koji se vraćaju sa odmora.

U Njemačkoj je u ponedjeljak, sa 7.709 novih slučajeva koronavirusa, ukupan broj zaraženih porastao na 2.667.225, dok je broj umrlih porastao za 50, na 74.714.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije