Connect with us

Evropa

ŠALENBERG: Pristupanje EU zadatak cijele nacije, podjele u Crnoj Gori rješavati dijalogom

Published

on

Savezni ministar za evropske i vanjske poslove Rebublike Austrije  Aleksandr Šalenberg je tokom sastanka sa šeform crnogorske diplomarije Đorđem Radulovićem u Beču, poručio da je “pristupanje Uniji predstavlja rezultat napora cijele nacije“, ukazujući na neophodnost da Crna Gora dijalogom rješava podjele u društvu.

Šalenberg, kako se navodi u saopštenju MVP-a, u fokus razgovora je stavio pitanje evropske perspektive, kao i predstojeći Samit EU – Zapadni Balkan koji će se održati u Sloveniji početkom oktobra.

– Šalenberg je potvrdio posvećenost njegove zemlje daljoj integraciji Zapadnog Balkana u EU, još jednom potvrdivši prijateljske odnose sa našom zemljom. Šef crnogorske diplomatije istakao je da Crna Gora cijeni činjenicu da Austrija doprinosi intenziviranju procesa pregovora Crne Gore sa EU, baš kao i tehničku i ekspertsku pomoć, koja je prepoznata kao snažan impuls u implementaciji evropskih pravnih propisa u oblastima od najvećeg značaja za društveno-ekonomski razvoj – navodi se u saopštenju MVP-a.

Radulović, koji je prethodnih dana učestvovao na 17. Salcburg Evropa Sami, je istakao da je pitanje proširenja EU na Zapadni Balkan je važno za region, ali i za samu Uniju, a primjer kontinuirane podrške među zemljama članicama dolazi upravo od Republike Austrije.

On je ukazao na činjenicu da je članstvo u EU nacionalni prioritet, te da se Vlada snažno zalaže za postizanje spremnosti za zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja.

– Prevazilaženje društvenih podjela je san koji, pored evropskog, sanjaju nove generacije crnogorskih građana – kazao je Radulović, ističući da se to jedino može postići  dijalogom i međusobnim razumjevanjem.

Govoreći o evropskoj integraciji, usklađenost vanjske i bezbjednosne politike sa EU je stoprocentna, što šalje nedvosmislenu poruku o geopolitičkoj orjentaciji naše države, zbog čega je izrazio nadu da će EU podsticati reforme pravovremenim uvažavanjem postignutog napretka.

Kako se navodi u saopštenju, sastanak u Beču bio je prilika za razgovor o unapređenju ekonomskih odnosa i investicija iz ove zemlje, kao i o posjetama najviših austrijskih zvaničnika Crnoj Gori.

1 Comment

1 Komentar

 1. vjecna moja

  29.09.2021. at 08:18

  Ovaj ministar daje tako iskrivljenu sliku iprezentira je svim sagovornicima; čak ne vjeruje, kaže za “ženu četnik ” da je radikalna osoba ,ON kao ne vidi što radi i priča ova spodoba…njemu “srpski svet ”
  prenaglaseni strah –SRAM GA BILO –
  Treba ga ćerati i on veliku štetu čini CG-
  dovešće nas nečinjenjem i dezinformacijama /to mu je i cilj /pred svršen čin, drzavu CG

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije