Connect with us

Evropa

SELO UŠGULI: Naseljeno mjesto na najvećoj nadmorskoj visini u Evropi

Published

on

Da li ste čuli za selo Ušguli? Između 2.060 i 2.200 metara nadmorske visine, na planini Šhara u Gruziji, u regiji Svaneti, nalazi se “najviše” naseljeno mjesto u Evropi.

Ušguli je zapravo zajednica četiri manja sela: Žibiani, Čvibiani, Čažaši i Murkmeli, a u njima živi oko 70 porodica, odnosno oko 200 stanovnika. piše National Geographic..

Jedini put kojim može da se stigne do ovog sela je put koji vodi prema gradu Lentehiju, a on često nije dostupan. Tokom ljeta je do najvišeg sela u Evropi moguće doći automobilom, ali zimi to najčešće nije moguće. Snijeg prekriva čitavu oblast šest mjeseci godišnje.

Međutim, stanovnicima ovog sela to ne smeta. Oni su naviknuti na uslove u kojima žive. Djeca im idu u lokalnu školu, a tu su i sve neophodne ustanove za funkcionisanje sela.

Posebna znamenitost ovog mjesta je kapela iz 12. vijeka, sagrađena za vreme kraljice Tamar, a pored nje se još nekoliko objekata nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine, od kojih su odbrambene kule posebno karakteristične za Svaneti – predio inače bogat istorijom.

Zanimljivo je još i to da je u ovom seocetu 1930. godine snimljen film “Salt for Svanetia”, režisera Mihaila Kalatozova.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije