Connect with us

Evropa

SKANDAL U NJEMAČKOJ: Vjernici napuštaju crkvu zbog zastoja u istrazi seksualnog zlostavljanja djece

Published

on

Već deset godina slučajevi seksualnog zlostavljanja progone katoličku crkvu u Njemačkoj. Kardinal Velki je 2018. naložio jednoj minhenskoj kancelariji da izradi iscrpan izvještaj i da ne poštedi nijednog od njegovih svještenika ako su seksualno zlostavljali djecu. Ali onda je sam Velki blokirao objavljivanje izvještaja.

Saznalo se da kardinal nije prijavio svog prijatelja, jednog starog svještenika – sada već pokojnog – iako je znao da se ovaj sumnjiči za seksualno zlostavljanje. Svoje portparole Velki smjenjuje kao na traci i stalno poručuje da su zloćudni mediji krivi što je njegova nadbiskupija prikazana u lošem svjetlu.

Ove sedmice se pak desilo nešto nečuveno, „jedinstveno u istoriji nadbiskupije“, kako piše lokalni list Štat ancajger. Naime, Savjet dioceze – neka vrsta skupštine koja okuplja svještenike i katolička udruženja – otkazala je podršku kardinalu zbog „nerazjašnjenog“ odnosa prema slučajevima zlostavljanja.

Jednako je senzacionalno što su, samo nekoliko sati prije te skupštine, dvije grupe svještenika poslale otvorena pisma kardinalu.

Više od pedeset duhovnika kritikuje „neuspjelo razjašnjenje slučajeva zlostavljanja“ što dovodi do „atmosfere nepovjerenja“. To potvrđuje činjenica da sve više ljudi napušta Katoličku crkvu.

U petak je u Berlinu predstavljena studija o odnosu tamošnje biskupije prema seksualnom zlostavljanju od 1946. do 2020. godine. Na skoro sedam stotina stranica tu se može pronaći svašta – ali ne i bilješke kardinala Velkija o saslušanju optuženih za seksualno zlostavljanje. Velki je naime između 2011. i 2014. bio zadužen za berlinsku biskupiju.

“Tu se sudaraju dvije slike crkve. Velki se grčevito drži stare slike sa mitrom i biskupskim žezljom. Zato je izolovan unutar crkve”, kaže za DW Kristijan Vizner iz pokreta “Mi smo crkva”. “Ako je vjerodostojnost jedne biskupije narušena, to urušava ugled čitave crkve u Nemačkoj.”

Vizner zahtijeva ono što se sve češće čuje iz Kelna – da se što prije razjasne seksualna zlostavljanja djece. Sa time se, kaže, ne smije otezati ni dan više.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije