Connect with us

Evropa

ŠVERC 20 TONA KOKAINA: U Filadelfiji pomenut i Zvicer

Published

on

Prema sudskim dokumentima iz Filadelfije, u postupku koji je vođen za šverc oko 20 tona kokaina na brodu MSC Gajan, pomenuto je i ime Radoja Zvicera, koga su mediji i bezbjednosne institucije u regionu označili kao jednog od vođa crnogorskog ,,kavačkog klana”. To potvrđuje dokument do koga je došao Portal RTCG, a koji je dio spisa u predmetu protiv jednog od osuđenih crnogorskih državljana

Pripadnici američkih policijskih agencija ušli su na brod MSC Gajan 17. juna 2019.godine, kada je stigao u terminal u Filadelfiji, i zaplijenili oko 20 tona kokaina na brodu, čija je ulična vrijednost veća od milijardu dolara. To je bila jedna od najvećih količina narkotika ikad otkrivenih u istoriji SAD-a.

Tom prilikom, uhapšen je jedan broj državljana Crne Gore koji su osuđeni na duže zatvorske kazne presudama Istočnog okružnog suda u Pensilvaniji. U spisima predmeta protiv jednog od njih, u koje je Portal RTCG imao uvid, navedena je informacija o neuspjelom atentatu na Radoja Zvicera u Kijevu. U pitanju su dokumenta koja su predata sudskoj poroti.

Foto: RTCG Foto: RTCG

Osim informacije o napadu na Zvicera, navedeno je, između ostalog, i nekoliko dokumenata o zapošljavanju u međunarodnoj brodskoj kompaniji, izvještaj o boravku u pritivoru i krivični dosije pribavljen iz Crne Gore. Takođe, podnijete su i dvije informacije o obračunu dva zavađena crnogorska klana i informacija o napadu na Radoja Zvicera u Kijevu.

Zvicer je ranjen u maju prošle godine u sačekuši u kvartu u Kijevu u kojem je živio. On je godinama pod lupom istražnih organa, i zasad nije poznato gdje se trenutno nalazi.

Inače, u septembru je u Americi okončan proces protiv članova posade kontejnerskog broda MSG Gajan na kojem je 2019.godine u Filadelfiji zaplijenjeno rekordnih oko 20 tona kokaina. Osam pomoraca iz Crne Gore osuđeno je na dugotrajne zatvorske kazne. Prema izvještajima iz suda, utvrđeno je da je brod imao 22 člana posade, ali da ostali, sudeći po prikupljenim dokazima, nisu znali šta se dešava na plovilu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije