Connect with us

COVID-19

FAUČI: Neophodna je univerzalna vakcina protiv koronavirusa

Published

on

Foto: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH

Budući da nove varijante koronavirusa imaju pandemijski potencijal, svijetu je potrebna univerzalna vakcina protiv ovog virusa, rekao je medicinski savjetnik aktuelnog američkog predsjednika,  Entoni Fauči.

On je vjeruje da postoji naučna sposobnost da se razvije ono što se naziva univerzalnom vakcinom protiv kovida.

„Drugim riječima, potrebna nam je vakcina koja zaista pokriva barem sve mutacije covid-19, ali i čitav spektar porodice koronavirusa“, kazao je Fauči.

Bliski rođak virusa koji izaziva kovid-19, nazvan SARS, izbio je 2003-2004., ubivši blizu 800 ljudi prije nego što je zaustavljen. Srodni virus nazvan Bliskoistočni respiratorni sindrom ili MERS takođe povremeno ubija ljude, a nekoliko drugih koronavirusa prouzrokuje simptome prehlade, piše CNN.

Fauči je objasnio da 15 do 30 odsto svih uobičajenih prehlada koje svake zime imamo su koronavirusi – obično je njih četiri.

On je tom prilikom naveo,  da je vjerovatno da su ovi koronavirusi koji su pogodili ljudsku civilizaciju postali na kraju virusi prehlade čiji  su nam simptomi poznati danas.

,,Shodno tome trebalo bi da nas bude sramota ako ne razvijemo univerzalnu vakcinu protiv covid-19 infekcije“, ​​rekao je Fauči.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije