Connect with us

Globus

General Hodžis: Zaustavili smo čišćenje kosovskih Albanaca

Published

on

NATO intervencija u SRJ doprinijela je zaustavljanju etničkog čišćenja kosovskih Albanaca, kaže Frederik Ben Hodžis.

Hodžis, koji je bivši glavnokomandujući američkih snaga u Evropi, kaže da je ta NATO akcija stvorila mogućnost za umjerenije lidere na svim stranama da nađu političko rješenje.

Upitan da li su postojali načini da se intervencija najmoćnijeg vojnog saveza protiv jedne evropske države izbjegne, Hodžis za Glas Amerike odgovara da mu djeluje da je za to bilo potrebno, kako se izrazio, postojanje održive strategije.

“Vjerujem da konkurencija moći velikih sila sprječava sukob širokih razmjera. To dugoročno znači postojanje održive strategije za region koja bi poboljšala ekonomsku i diplomatsku integraciju. Sa konkretnim ulaganjima i održivim naporima Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke i Francuske možda su mogli biti stvoreni uslovi da se izbjegne intervencija”, ukazao je saradnik vašingtonskog Centra za analizu evropske politike (CEPA).

Upitan kakva se utjeha može ponuditi porodicama civilnih žrtava intervencije – među kojim su bila i djeca general je odogovorio da je tokom svoje posljednje posjete Beogradu obišao spomenik u Tašmajdanskom parku “Bili smo samo djeca” – podignutog u znak sjećanja, prema izvorima iz srpske štampe, na sedamdeset devetoro djece svih nacionalnosti poginulih tokom NATO intervencije u SRJ.

“Svaki nevino izgubljen život je tragedija. Nijedan roditelj nikada ne bi trebalo da iskusi bol koji sa sobom nosi gubitak djeteta. Zato je važno da učinimo sve što je moguće upotrebom diplomatskih i ekonomskih sredstava kako bismo izbjegli konflikte. Dok se istovremeno nacije i njihovi lideri pridržavaju međunarodnih standarda i zakona”, ukazuje Hodžis u pisanom odgovoru za Glas Amerike.

Povodom toga što Srbija iz Rusije i Kine posljednjih godina nabavlja oružje i oruđe, Hodžis je istakao da je svaka nacija odgovorna za zaštitu sopstvenog naroda, ali da nije siguran za kakve se to prijetnje Srbija priprema.

“Želio bih da vidim nastavak vježbi i mogućnosti za obuku srpskih oružanih snaga sa američkim oružanim snagama i drugim saveznicima u regionu, posebno u pogledu humanitarnih misija, inženjerskih misija, logistike, mirovnih misija”, ukazao je general Hodžis.

Svoj već dobro poznati stav da Srbija 2020. nije Srbija 1999. – uprkos napomenama političkih zvaničnika Srbije, poput predsednika Skupštine Ivice Dačića, da bi NATO najradije vratio istom mjerom zbog intervencije, general Hodžis ne revidira.

“Vjerujem da većina mladih građana Srbije gleda u budućnost naspram prošlosti. Svjesni su da najbolje mogućnosti za sebe: bolju ekonomiju, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje dolaze orijentisanjem prema Zapadu”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, vezivanje za Kremlj većini nije poboljšalo život.

“Srećom, dovoljan broj lidera u Srbiji je to prepoznao i potiskuje zloćudni uticaj Kremlja. Takođe je važno da je američka vlada, uključujući naš odličan tim ambasade u Beogradu, strpljivo radila tokom dužeg vremenskog perioda na pomoći Srbiji. Mislim da ta kombinacija postepeno daje obećavajuće rezultate”, zaključuje u pisanom odgovoru za Glas Amerike Frederik Ben Hodžis.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije