Connect with us

Globus

BAJDENOV SAMIT ZA DEMOKRATIJU: Crna Gora pozvana, ne i Srbija, BiH, Kosovo

Published

on

Poziv za učešće na Samit za demokratiju koji će organizovati američki predsjednik Džozef Bajden dobili su predstavnici 100 zemalja, među kojima je i Crna Gora dok Srbija, Bosna i Hercegovina i Kosovo nijesu pozvani na ovogodišnji Samit

Poziv za učešće dobili su predstavnici 100 zemalja, među kojima su Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija, objavio je američki Politiko, pozivajući se na izvore.

Bajden će 9. i 10. decembra biti domaćin virtuelnog samita na kojem će se okupiti predstavnici vlada, civilnog društva i privatnog sektora.

U fokusu diskusije biće izazovi i mogućnosti sa kojima se demokratija suočava, a dnevni red samita je i dalje povjerljiv, jer Bajdenov tim radi na njegovom oblikovanju.

Američki zvaničnici su iznijeli listu mogućih obaveza koje bi druge zemlje mogle da preuzmu, kao što je prikupljanje sredstava za programe medijskog obrazovanja ili nametanje kontrole izvoza nekih tehnologija dvostruke namjene, navodi Politiko.

Koha.net je poslala pitanje Vladi u Prištini da potvrdi da li je Kosovo pozvano na ovaj Samit, ali još nije dobila odgovor.

Podsjećamo, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, tokom nedavnog sastanka sa premijerom Zdravkom Krivokapićem najavila je da će mu uskoro biti uručena pozivnica za učešće na Samitu za demokratiju, koji će biti održan 9. i 10. decembra u virtuelnom formatu, a čiji će domaćin biti američki predsjednik Džozef Bajden.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije