Connect with us

Region

IDEJA IMA: Što je sve Nemanja mogao držati u ruci umjesto mača

Published

on

(FOTO: nova.rs)

Mnogo se prašine podiglo u Srbiji oko spomenika Stefanu Nemanji, koji je otkriven u Beogradu i oko toga zašto u ruci drži mač a ne krst, kako je ranije planirano.

Zamjenik gradonačenika Beograda, Goran Vesić pokušao je da objasni da je to zapravo duhovni mač istine, a istoričari umjetnosti podsjećaju da mohaha sa mačem nije navodno bilo u srpskoj istoriji. Janko Veselinović, predsjednik Pokreta za preokret izjavio je da su Stefanu Nemanji brusilicom odsjekli krst i „zavarili“ mač, a autor spomenika, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov negirao je spekulacije da je krst u ruci rodonačelnika srpske države u posljednjem trenutku zamijenjen mačem.

Nova.rs piše da postoje spekulacije da su zapravo investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uticali na ovaj izbor, ted a mogu biti srećni da sponzori nijesu  iz neke druge branše i nekih drugih krajeva svijeta. Ili svijetova.

Zato na društvenim mrežama kruže razne varijacije na temu, koje Stefanu Nemanji u ruku stavljaju svjetlosni mač Darta Vejdera ili ga transformišu u Gandalfa koji poručuje “You shall not pass”.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije