Povežite se sa nama

Svijet

Incident iznad Crnog mora: Ruski avion skrenuo, NATO ignorisao

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Rosavijacija potvrdila je da je njeno osoblje za kontrolu letenja moralo da skrene kurs letilice kako bi spriječilo sudar sa avionom NATO u regionu Crnog mora

Navodi se da je izviđački avion NATO letio blizu civilne letelice aviokompanije “Aeroflot” sa više od 140 putnika u Moskvi i da je više puta ignorisao pokušaje kontrole vazdušnog saobraćaja da stupi u kontakt sa njim, prenio je “Raša tudej”.

Putnički avion je bio primoran, zbog bezbjednog mimoilaženja, da spusti visinu.

Rosavijacija navodi u saopštenju da je kontrola vazdušnog saobraćaja primjetila izviđački avion NATO “Bombardier CL-600 Artemis” kako se brzo spušta sa 11.000 metara na 9.200 metara dok je prelazio putanju civilnog leta u neposrednoj blizini leta Aeroflota pod oznakom SU501.

Kopnena kontrola je tada bila obavezna da interveniše, savjetujući letilicu za Moskvu i još jedan civilni avion tipa “CL-650” sa Malte, koji je letio iz ruskog letovališta Soči za Skoplje u Severnoj Makedoniji, da promene kurs.

“Kurs i visina civilnog aviona su brzo promijenjeni. Mjere koje su preduzeli ruski kontrolori letjenja obezbijedile su bezbjednost letova u oblasti iznad međunarodnih voda Crnog mora”, dodaje Rosavijacija.

Ovaj incident je potvrdio ruski avioprevoznik “Aeroflot”.

Aviokompanija je otkrila da je posada “erbasa” A330 za Moskvu mogla da vidi NATO avion i prije nego što im je rečeno da promijene kurs putem kontrole leta.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije