Connect with us

Svijet

Incident iznad Crnog mora: Ruski avion skrenuo, NATO ignorisao

Published

on

Rosavijacija potvrdila je da je njeno osoblje za kontrolu letenja moralo da skrene kurs letilice kako bi spriječilo sudar sa avionom NATO u regionu Crnog mora

Navodi se da je izviđački avion NATO letio blizu civilne letelice aviokompanije “Aeroflot” sa više od 140 putnika u Moskvi i da je više puta ignorisao pokušaje kontrole vazdušnog saobraćaja da stupi u kontakt sa njim, prenio je “Raša tudej”.

Putnički avion je bio primoran, zbog bezbjednog mimoilaženja, da spusti visinu.

Rosavijacija navodi u saopštenju da je kontrola vazdušnog saobraćaja primjetila izviđački avion NATO “Bombardier CL-600 Artemis” kako se brzo spušta sa 11.000 metara na 9.200 metara dok je prelazio putanju civilnog leta u neposrednoj blizini leta Aeroflota pod oznakom SU501.

Kopnena kontrola je tada bila obavezna da interveniše, savjetujući letilicu za Moskvu i još jedan civilni avion tipa “CL-650” sa Malte, koji je letio iz ruskog letovališta Soči za Skoplje u Severnoj Makedoniji, da promene kurs.

“Kurs i visina civilnog aviona su brzo promijenjeni. Mjere koje su preduzeli ruski kontrolori letjenja obezbijedile su bezbjednost letova u oblasti iznad međunarodnih voda Crnog mora”, dodaje Rosavijacija.

Ovaj incident je potvrdio ruski avioprevoznik “Aeroflot”.

Aviokompanija je otkrila da je posada “erbasa” A330 za Moskvu mogla da vidi NATO avion i prije nego što im je rečeno da promijene kurs putem kontrole leta.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije