Povežite se sa nama

COVID-19

JEZIVE SCENE U INDIJI: 390.000 novozaraženih, umrlo 3.500 ljudi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Indija je ponovo zabilježila najveći dnevni broj novih slučajeva korone, jer se, u poslednja 24 sata, zarazilo skoro 390.000 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Od posljedica COVID-19 infekcije, u istom periodu, umrlo je 3.500 ljudi.

Krematorijumi u Delhiju rade 24 sata. Katastrofalna dešavanja u Indiji izgledaju kao najgori scenario pandemije kojeg su se mnogi plašili – bez dovoljno bolničkih kreveta, ljekova i kiseonika. Zemlja sa 1,4 milijarde stanovnika tone pod težinom krize.

„Mi političari smo stekli utisak da izlazimo iz krize. Te stavove smo bazirali na analizi činjenica i mišljenju stručnjaka i onih van Indije. Ali očigledno je nešto krenulo po zlu“, rekao je Narendra Taneja, portparol indijske vladajuće stranke BJP.

Policija Nju Delhija zatražila je od gradskih vlasti da pronađu više lokacija za kremacije. Drugi talas pandemije COVID-19 pustoši djelove Indije. Broj oboljelih od početka pandemije se bliži brojci od 19 miliona. Ovakav nagli skok iznenadio je i političare i zdravstvene radnike.

„Svaka zemlja je pravila ovakve greške: “To se događa u Brazilu, Americi, ali nama neće…”Ovo je virus koji ne prašta. Bilo je u februaru ljekara koji su mislili da je najgore prošlo, ali svi smo znali da je drugi talas neizbježan“, kaže Ramanan Laksminarajan.

Zemlja sa ogromnom zdravstvenom infrastrukturom, zemlja koja je najveći proizvođač vakcina, pa i ljekova na svijetu, zemlja koja je prvi talas savladala relativno lako, ove nedjelje je na koljenima.

„Radim jako dugo ovaj posao, ali je postalo izuzetno teško. Trudimo se, ali osjećamo i strah. Uprkos svemu u srcu znamo da činimo dobro djelo pomažući ljudima“, navela je Ankita Patel, bolničarka hitne pomoći.

Centralna vlada suočava se sa sve većim kritikama zbog odnosa prema pandemiji jer je odobrila održavanje političkih skupova i vjerskih festivala. Između ostalog, prošle godine je Indija izvezla kiseonika i ljekova za više od milijardu dolara. Danas sve to nedostaje.

„Ljudi su paničari. Bespotrebno gomilaju ljekove, čak i oni koji im uopšte nijesu potrebni. Još jedan problem s kojim se suočavamo je da nijesu sve apoteke otvorene za tržište“, kaže apotekar Sanjaj Šarma.

Pomoć Indije stiže iz cijelog sveta. Ali neophodni kiseonik jedino mogu da nadoknate proizvođači iz Kine, koji su već poslali 800 koncentratora, a do sljedeće nedjelje će Indiji da isporuče još deset hiljada.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije