Connect with us

Svijet

KINA: Huavej testirao AI softver koji može prepoznati ujgurske manjine i upozoriti policiju

Published

on

pixabay.com

Kineski tehnološki gigant Huavej testirao je softver za prepoznavanje lica koji bi mogao da pošalje automatizovane “ujgurske alarme” vladinim vlastima kada njegovi sistemi kamera identifikuju članove potlačene manjinske grupe, kako navodi interni dokument koji pruža dalje detalje o kineskom režimu nadzora vještačkom inteligencijom.

Dokument koji su potpisali predstavnici Huavej-a, otkriven od strane istraživačke organizacije IPVM, pokazuje da je telekomunikaciona firma 2018. godine radila sa start-up kompanijom za prepoznavanje lica Megvii na testiranju sistema kamera sa vještačkom inteligencijom koja je mogla da skenira lica u gomili ljudi i procijeni starost, pol i etničku pripadnost svake osobe.

Ako bi sistem otkrio lice pripadnika ujgurske manjinske grupe koju većinom čine muslimani, navodi se u izvještaju o testiranju, mogao bi pokrenuti „ujgurski alarm“ – koji bi ih potencijalno mogao označiti za policiju u Kini, gdje su pripadnici te grupe masovno privođeni kao vid brutalne represije vlade. Dokument, koji je pronađen na Huavejevoj veb lokaciji, uklonjen je ubrzo nakon što je od kompanije zatražen komentar.

Kompanije Huavej i Megvii priznale su da je dokument stvaran. Ubrzo nakon ove priče objavljene u utorak ujutro, portparol Huavej-a Glen Šlos rekao je da je to „samo test i da nije vidio stvarnu primjenu. Huavej za ovu vrstu testiranja isporučuje samo proizvode opšte namjene. Ne pružamo prilagođene algoritme ili aplikacije. “

Kineski zvaničnici rekli su da takvi sistemi odražavaju tehnološki napredak zemlje i da njihova proširena upotreba može pomoći vladinim hitnim službama i zaštititi ljude. Ali za međunarodne zagovornike prava, oni su znak kineskog sna o socijalnoj kontroli – način da identifikuju nepovoljne članove društva i umanjuju javno neslaganje. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjeve za komentar.

Istraživači vještačke inteligencije i zagovornici ljudskih prava rekli su da brinu da bi razvoj i normalizacija ove tehnologije mogli dovesti do njenog širenja čitavim svijetom, dok se vlasti na drugim mjestima potencijalno zalažu za brz i automatizovan način otkrivanja pripadnika etničkih grupa koje smatraju nepoželjnim ili opasnim za svoju političku kontrolu.

 

(Izvor: washingtonpost.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije