Connect with us

Svijet

KINA: Zabrana Trampovim zvaničnicima da posluju ili ulaze u Kinu

Published

on

Majk Pompeo. Foto: Rojters

Kina je uvela sankcije za skoro 30 bivših zvaničnika Trampove administracije nekoliko trenutaka nakon što su napustili funkciju u srijedu.

U izjavi objavljenoj samo nekoliko minuta nakon inauguracije predsjednika Džoa Bajdena, Peking je zabranio putovanja i poslovna ograničenja Trampovom državnom sekretaru Majku Pompeu, savjetniku za nacionalnu bezbjednost Robertu O’Brajenu i ambasadorki Ujedinjenih nacija Keli Kraft.

Među ostalim sankcijama obuhvaćeni su Trampov ekonomski savjetnik Peter Navaro; njegov vrhunski diplomata za Aziju, David Stilvel; sekretar za zdravstvo i ljudske usluge, Aleks Azar; zajedno sa bivšim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Džonom Boltonom i strategom Stivenom Banonom. Sankcije su uglavnom simbolične, ali podvlače antipatiju Pekinga prema američkoj administraciji koju je smatrala neprijateljskom.

„Tokom proteklih nekoliko godina, neki antikineski političari u Sjedinjenim Državama, iz svojih sebičnih političkih interesa i predrasuda i mržnje prema Kini i ne uvažavajući interese kineskog i američkog naroda, planirali su, promovisali i izvršili niz ludih poteza koji su se ozbiljno umiješali u unutrašnje stvari Kine, potkopali kineske interese, vrijeđali kineski narod i ozbiljno poremetili kinesko-američki odnos “, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

U utorak je Pompeo objavio da je kinesku represiju nad muslimanskim etničkim manjinama proglasio “genocidom”, što je možda otvorilo vrata novim američkim sankcijama protiv kineskih zvaničnika.

Trampova administracija je od prošle godine neprestano pojačavala pritisak na Kinu, ali je sve više to činila tokom posljednjih nekoliko mjeseci. Tokom posljednjih nedjelja na vlasti, administracija je udarila brojne zvaničnike sankcijama zbog njihovih akcija na Tibetu, Tajvanu, Hong Kongu i Južnokineskom moru.

 

(pbs.org)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije