Connect with us

Svijet

KINESKI SVEMIRSKI PROGRAM: Prikupljeni uzorci sa površine Mjeseca

Published

on

Foto: unsplash.com

Kineska svemirska sonda upućena u misiju za proučavanje do tada neistraženog dijela Mjeseca završila je prikupljanje uzoraka i u toku su pripreme za slanje prvih uzoraka sa Mjeseca nakon četiri decenije, saopšteno je u Pekingu.

Foto: EPA

Kina je uložila milijarde u vojni svemirski program, sa nadom da će do 2022. imati svemirsku stanicu sa ljudskom posadom i slati ljude na Mjesec, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Svemirski brod Chang’e-5, nazvan po kineskoj mitskoj boginji Mjeseca, sletio je na Mjesec u utorak i dovršio prikupljanje uzoraka stijena i tla, saopštila je kineska Nacionalna svemirska uprava (CNSA).

Svemirska letilica trebalo je da sakupi dva kilograma materijala sa područja poznatog kao Oceanus Procellarum – velike ravnice lave, navodi naučni časopis Nature.

Treća zemlja koja je sakupljala uzorke sa Mjeseca

Naučnici se nadaju da će im uzorci pomoći da saznaju više o mjesečevom porijeklu, nastanku i vulkanskim aktivnostima na površini.

Državni mediji izvijestili su ove nedjelje da se letilica pripremala za 48 sati misija na mjesečevoj površini.

Ako uspije, Kina će biti tek treća zemlja koja je sakupila uzorke sa Mjeseca, poslije SAD i Rusije 1960-ih i 1970-ih.

Ovo je prvi pokušaj od sovjetske misije Luna 24 1976. godine.

CNSA je u četvrtak saopštila da je Chang’e-5 završio prikupljanje uzoraka i uspješno ih pohranio u poseban rezervoar do srijede uveče.

„Naučna pretraga sprovedena je kako je planirano“, rekla je svemirska agencija, ne objavljujući druge podatke.

Uzorci bi trebalo da se vrate na Zemlju u kapsuli programiranoj za slijetanje na područje kineske Unutrašnje Mongolije, na sjeveru države, početkom decembra, saopštila je američka svemirska agencija – NASA.

(Izvor: Al Jazeera)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije